Snapchat - kako i zašto se oglašavati na sve popularnoj aplikaciji

Objavljeno 9.7.2020. 12:37:50
Snapchat - kako i zašto se oglašavati na sve popularnoj aplikaciji

Šta je Snapchat?

Snapchat je aplikacija koja se koristi za komunikaciju, igru, učenje, pregledavanje i razmenu sadržaja između korisnika koji imaju istu aplikaciju. Putem Snapchata moguće je slati i primati različite tekstove, crteže, videozapise i fotografije koje se na toj popularnoj mreži zovu “snapovi”. Za Snapchat je popularno reći da je to aplikacija koja živi sada i u ovom trenutku.

229 miliona ljudi koristi Snapchat svaki dan, a u proseku provode do 30 minuta u istoj aplikaciji. Kod Snapchata je 20% veća verovatnost da će se kupovina izvršiti putem mobilnih uređaja.

Korištenje aplikacije prima sve veći broj korišćenja naročito kod mladih osoba, ali je vidljivo i sve veće preuzimanje aplikacije kod svih godišta.

Ono čime se Snapchat svakako može pohvaliti je privatnost korisnika i stroga kontrola vidljivosti materijala koji se razmenjuje. Fotografije i videozapisi koje odlučite podijeliti s prijateljima biće vidljivi od 1 do 10 sekundi, a čiju dostupnost sami određujete. Tako se izbegava dalje zlonamerno širenje i fotografija ili videozapis trajno se brišu sa Snapchat servera. Vidljivost tekstualnih sadržaja je ipak nešto duža i traje 24 sata nakon čijeg isteka se isto, poput fotografija i videozapisa, brišu sa servera.

Još jedna karakteristika Snapchat aplikacije je uvid u podatke ko je pregledao, a ko napravio screenshot sadržaja koji ste podelili.

Snapchat oglasi

Naveli smo neke uopštene podatke i karakteristike Snapchat aplikacije, međutim upoznajmo prilike koje aplikacija nudi za oglašavanje.

Snapchat daje priliku da se napravi pravi digitalni oglas preko celog ekrana koji će povećati svest korisnika, navesti ga na konverziju i stvoriti stvaran rezultat za firme različitih veličina.

Kako izgledaju Snapchat oglasi?

Snapchat oglasi su vertikalni video oglasi na celom ekranu čije trajanje može biti i do 10 sekundi. Prikazuju se između priča prijatelja i sadržaja Snapchata kao što su Snapchat priče ili priče izdavača.

Snapchat preporučuje da ograničite svoje oglase na pet ili šest sekundi. Kao i kod svih snimaka, Snapchat video oglasi imaju okomitu orijentaciju. Brendovi često upotrebljavaju te oglase da bi ljude doveli na odredišni web sajt, kako bi pogledali videozapis u dugom obliku ili instalirali aplikaciju. Snap oglasi obično uključuju zvuk, koji je prema zadanim postavkama uključen kod većine korisnika.

Sam naslov Snapchat oglasa sadrži svega 34 znaka. Za Snapchat oglase s obzirom na sve navedene uvjete može se reći da u tri karakteristike su pokazuje svu vrednost oglasa, a to su: 
kreativnost,
jasnoća,
vizualni identitet.

Snapchat ciljevi oglašavanja

Snapchat oglasi olakšavaju postizanje poslovnih ciljeva. Bilo da je reč o podizanju svijesti o vašem brendu, posjetima web stranicama, preuzimanju aplikacije ili povećanju prodaje.

U Snapchat-ovom upravitelju oglasa postoje dva toka stvaranja kampanje:
  • Instant Create
  • Advanced Create

Instant Create - automatsko stvaranje je pojednostavljeni način stvaranja pojedinačne i samostalne slike ili video oglasa za pet minuta ili manje.

Njime se mogu ostvariti 4 različita cilja oglašavanja:
  1. Poseta webu - potaknite korisnike da posete vaš web
  2. Pozivi i tekstovi - potaknite korisnike da vas kontaktiraju
  3. Preuzimanje aplikacije- potaknite korisnike na preuzimanje, a onda i korišćenje vaše aplikacije
  4. Poseta aplikaciji - ostvarite ponovno vraćanje korisnika na vašu aplikaciju

Advanced Create - napredno stvaranje namenjeno je oglašivačima koji žele veću kontrolu nad ponudama, proračunom i mogućnostima optimizacije, a možda im treba i sofisticiranija vrsta oglasa kako bi ispunili svoj poslovni cilj.

Ovim načinom ostvarite 3 velika poslovna cilja:
  1. Izgradite svest - izgradite svest o robnoj marki, upoznajte potencijale kupce s onime što nudi vaš proizvod, predstavite nove proizvode ili usluge postojećim i potencijalnim kupcima te educirajte i obavestite korisnike na mreži o vašem poslovanju, brendu, proizvodu i usluzi koju nudite
  2. Razmatranje - potaknite korisnike da nauče više o vašim proizvodima ili uslugama, potaknite instalacije aplikacije, povećate promet na webu povećajte angažman korisnika, generišite više pregleda videa i lead kampanja
  3. Podstaknite konverzije - potaknite korisnike da poduzimaju određene radnje na vašem webi ili unutar aplikacije - za ovaj cilj potreban je Snap Pixel

Snapchat ciljna publika

Dođite do globalne publike i postanite deo njihove komunikacije. Ciljajte korisnike na temelju njihovih interesa i ponašanja na mreži i u stvarnom svetu, na temelju geografske lokacije i demografije (pol, godine, jezik).

Optimizujte svoje kampanje putem tačnog ciljanja publike kojoj se treba prikazati vaš oglas.
  • Snap audience match: učitajte listu korisničkih e-mailova ili ID-ove uređaja i pronađite te korisnike na Snapchatu
  • Lookalike audiences: proširite svoj doseg tako što ćete pronaći Snapchat korisnike koji su slični već vašim postojećim kupcima
  • Saved audiences: brzo pronađite i primenite predloge publike
  • Third-party custom audiences: dođite do visoko ciljne grupe Snapchat korisnika na temelju njihovih prošlihh obrazaca ili promatranja ponašanja
  • Pixel custom audiences: ciljajte grupu snažnih Snapchat korisnika koji su se spojili sa vašim brendom
  • Ad engagement audiences: ponovno dođite do korisnike koji su se već pre susreli i komunicirali sa vašim oglasima

Cena Snapchat oglasa

Cena Snapchat-ovog alata za upravljanje oglasima temelji se na načinu na koji oglašivači strukturiraju svoje kampanje. Snapchat naplaćuje po 1.000 pojavljivanja, ali nudi licitiranje na temelju cilja.

Licitiranje na temelju cilja omogućava oglašivaču da postavi maksimalnu cijenu svaki put kad korisnik izvede radnju za koju je oglas postavljen. O ciljevima smo prethodno govorili.

Snapchat preporučuje minimalno postavljanje od 5€ po ad set-u te prilagođavanje prema potrebi i u skladu sa izvođenjem oglasa.

Može se postaviti i dnevni budžet koji će se trošiti kako je navedeno na slici:



Snapchat svakako pruža veliku mogućnost oglašivačima koji se žele istaknuti na tržištu, a pogotovo razviti svijest o brendu među mlađom populacijom. Sama strategija izrade oglasa može se reći da je slična kombinaciji stvaranja Google Ads i Facebook kampanja.
  • Google Partner
  • Google Street View
  • Google Marketing Platform Certificate
  • Analytics certified partner
  • AdWords qualified individual
  • Analytics qualified individual
  • AdWords qualified professional
  • Google All Stars winners
  • Bing ads Accredited professional
  • MailChimp experts
  • Hura
  • GTM