Google Analytics 4 - upoznajte Googleovu viziju budućnosti analitičkih podataka

Objavljeno 29.10.2020. 13:24:44
Google Analytics 4 - upoznajte Googleovu viziju budućnosti analitičkih podataka
Milioni firme, bile one velike ili male, oslanjaju se na Google Analytics kako bi razumeli potrebe svojih kupaca i kako bi im pružili bolje sveukupno korisničko iskustvo. S obzirom na to da sve više korisnika dolazi na web gde izvršavaju svoje kupovine, fimre su pod povećanim pritiskom i upravo zato su uvidi iz alata za digitalnu analitiku još važniji.

Trenutno praćenje analitike sve je slabije zato što se događaju veliki pomaci u ponašanju potrošača i dolazi do promena u dugogodišnjim prihvaćenim standardima ponašanja. Marketinški stručnjaci sve više tvrde da je poboljšanje njihove upotrebe analitike glavni prioritet te da postojeća rešenja otežavaju celovit uvid koji se dobija o korisniku.

Zbog navedenih razloga i boljeg postizanja ROI za sve marketinške kampanje, kreiran je novi, inteligentniji Google Analytics koji se temelji na svojstvu App + Web koje je uvedeno u beta verziji Google Analyticsa u 2019. godini.

U svojoj srži je to strojno učenje koje automatski prikazuje korisne uvide i daje potpuno razumevanje kupaca na različitim uređajima i platformama. Uključuje prošireni prediktivni uvid, dublju integraciju s Google Ads-om, mogućnost merenja na različitim uređajima i detaljnije kontrole podataka. Takođe, novi uvidi i predviđanja koja se kreću do Google Analyticsa 4 mogu automatski upozoriti marketinške stručnjake na trendove podataka poput povećane potražnje za proizvodom koji prodaju.

Google Analytics 4 ima razrađenu tehnologiju koja se koristi za predviđanje ishoda, kao što je potencijalni prihod koje bi preduzeće moglo zaraditi od određenog segmenta kupaca. Ti uvidi mogu marketinškim stručnjacima predvideti radnje koje bi njihovi kupci mogli preduzeti u budućnosti i usredsrediti se na publiku veće vrednosti.


Prednosti Google Analytics 4:

#1 Dublja integracija publike s Google Ads-om


Ako se korisnik postao dio publike zbog radnje poduzete na webu i ako je uklonjen s popisa jer je, npr. dovršio kupnju u aplikaciji, popis bi se tada automatski ažurirao kako bi uklonio korisnika s mišljenjem da ga se više ne cilja s oglasima jer verovatno više nije zainteresovan.

Uz to, Google Analytics 4 izveštavaće o pregledima na YouTube-u koji se događaju u aplikaciji, kao i na webu.
 

#2 Izveštavanje uokvireno u korisničkom ciklusu


Jedna od najupečatljivijih razlika između Google Analytics 4 i općenito Google Analyticsa jest način organizacije izveštaja.

Reorganizovani su izveštaji koja su bila u verziji App + Web, dodani su novi dodaci i sada je to sve organizirano oko korisničkog ciklusa.

Izveštaji su osmišljena kako bi marketinškim stručnjacima pomogla da se detaljnije upoznaju sa određenim aspektima korisničkog putovanja. Npr. u izveštaju o akviziciji korisnika možete vidjeti koji kanali potiču nove kupce, a zatim pomoću izveštaja o angažmanu i zadržavanju razumeti radnje koje ti kupci poduzimaju i zadržavaju li se nakon konverzije.

Novo iskustvo Analyticsa takođe želi pružiti marketinškim stručnjacima celovitiji uvid u to kako kupci stupaju u interakciju s poduzećem na različitim uređajima, kao i na kanalima.
 

#3 Praćenje događaja bez koda


Proširene značajke bez koda olakšavaju praćenje i merenje radnji na web lokaciji i u aplikacijama koje su važne - u stvarnom vremenu - poput kretnji na stranici ili reprodukciji videozapisa, bez dodavanja koda ili postavljanja praćenja događaja u Google Tag Manageru.

Unutar postojećeg Google Analyticsa praćenje događaja zahteva dodatnu obradu koja uključuje kašnjenje, a podaci su obično dostupni do sledećeg dana.
 

#4 Detaljnije kontrole korisničkih podataka


Google Analytics 4 također uključuje opcije koje pomažu svim marketinškim agencijama i oglašivačima da se pridržavaju propisa o podacima poput GDPR-a.

Način pristanka dizajniran je za web lokacije koje moraju dobiti pristanak krajnjeg korisnika za prikupljanje analitičkih podataka. Ovaj novi način pruža odvojene prijave za pristanak za analitiku i za oglase. To je novi nivo detaljnosti jer su u prethodnoj verziji Google Analyticsa korisnici izuzimali analitiku tako da se nije ni moglo pristupiti podacima izvršenih transakcija.

Poboljšane su i mogućnosti brisanja podataka, što omogućava tvrtkama da udovolje zahtjevima za brisanje korisnika bez potrebe za uklanjanjem više podataka nego što je potrebno. Te će značajke također uključivati način pregleda za firme da provjere podatke koje će ukloniti.
 

#5 Analitika u budućnosti bez kolačića


Kako se kolačići trećih strana postupno ukidaju, Google predviđa da će oskudnost podataka postati nova norma i tu će se osloniti na strojno učenje kako bi popunilo praznine u podacima.

Norma je da će postojati mešoviti skup podataka: podaci o događajima, ali ne nužno s njima povezanim korisničkim identifikatorom. Plan je za postojanjem različitih načina koji možda manje naglašavaju stranu analize korisnika već se usredsređuju na njegovo ponašanje.


Zaključak

Novo svojstvo Google Analytics 4 pruža celovitiji višekanalni prikaz korisničkog putovanja i stavlja te podatke na korišćenje sa predviđanjem marketinških elemenata, pružajući marketinškim stručnjacima više informacija i učinkovite načine delovanja na dane uvide.

Google Analytics 4 biće zadana opcija kada se rade postavke novog svojstva. Prethodna iteracija, Google (Universal) Analytics, i dalje će biti dostupna, ali Google preporučuje vlasnicima web sajtova da postave obe vrste i uporedo ih pokreću. Razvoj novih elementata i biće usmeren samo na GA4.
  • Google Partner
  • Google Street View
  • Google Marketing Platform Certificate
  • Analytics certified partner
  • AdWords qualified individual
  • Analytics qualified individual
  • AdWords qualified professional
  • Google All Stars winners
  • Bing ads Accredited professional
  • MailChimp experts
  • Hura
  • GTM