5 kritičnih elemenata za uspeh lokalnog marketinga

Objavljeno 5.10.2020. 13:24:46
5 kritičnih elemenata za uspeh lokalnog marketinga
Jeste li znali da je čak 25% pretraživanja na Google pretraživaču povezano s lokacijom? Dakle, korisnici često upisuju željeni pojam i postavljaju traženu lokaciju. Upravo zbog toga postavlja se pitanje gdje bi lokalna preduzeća s više maloprodajnih lokacija trebala usmeriti svoje marketinške aktivnosti? Koje načine povezivanja sa korisnicima koristiti kako bi se “probili” na tržište?


Šta ulazi u uspešnu lokalnu marketinšku kampanju? Najbolje prakse koje su se pojavile usredsređene su na ovih pet elemenata kampanje:
  • Upravljanje podacima preduzeća
  • Lokalni SEO
  • Lokalne odredišne stranice
  • Upravljanje ugledom
  • Plaćeno oglašavanje i društvene mreže
Stručnjaci se slažu da su tačni, ažurni podaci o preduzeću i lokaciji poduzeća temelj svih lokalnih marketinških inicijativa. Preduzeća prvo moraju proveriti ispravnost svake informacije, uključujući naziv firme, adresu, kontakt (telefon, mobilni) i radno vreme. Nakon toga, trebalo bi da usledi učinkovitije lokalne odredišne stranice na koje će se usmeravati korisnici, optimizacija pretraživanja, praćenje mrežnih recenzija i ocena te uključivanje u plaćeno pretraživanje i društveno oglašavanje.

U ovom ćemo blogu detaljnije razmotriti svaki od ovih elemenata kampanje. Kada se planiraju i izvrše kao postupak u pet koraka, ovi elementi mogu pružiti učinkovitu lokalnu marketinšku strategiju za različita preduzeća i različite brendove s više lokacija.


1. Upravljanje podacima / informacijama o preduzeću


Temelj uspešnog lokalnog marketinga su čisti podaci i tačni popisi - uključujući kontakt podatke, lokaciju, fotografije i radno vreme. Svako spominjanje vašeg poslovanja na webu poznato je kao "navod" i može uključivati celi ili deo vašeg poslovanja. Osiguranje da su ove informacije dosedne presudno je za lokalno pronalaženje; čak i manja odstupanja u nazivu firme (navedete li Corp umjesto Inc.) mogu negativno uticati na vaše rezultate.

Nacionalni brendovi svake godine gube ogroman broj lokalnih podružnica zbog netočnih online popisa i lošeg poretka rezultata SERP-a. Možda ništa ne može odbiti potencijalnog kupca više od isključenog telefonskog broja ili zatvorene prodavnice.

Ključno je korisnicima pružiti tačne podatke koji će se prikazivati na pretraživačima i mrežnim direktorijima (Google, Facebook, Apple Maps, Bing). U područjima putovanja i ugostiteljstva, brendovi će takođe imati koristi od polaganja prava na webove kao što su TripAdvisor ili Booking. Postoji niz nezavisnih agregatora podataka ili usluga upravljanja prisutnošću (LMS-ova) koji će upravljati podacima za višelokacijske brendove.

Nerelevantne informacije nastaju kada mrežni direktoriji indeksiraju i objavljuju poslovne stranice za vaše poslovanje bez znanja, vlastitim pretraživanjem weba ili preuzimanjem zastarelih poslovnih podataka. Nakon objavljivanja ovih popisa, Google može stvoriti poslovnu stranicu od ovih podataka, što često znači da nije odabrana ispravna kategorija za vašu tvrtku, ključne riječi nisu ciljane, a drugi podaci mogu biti netočni jer su dobiveni iz nepouzdanih izvora.

Relevantne informacije daju izdavaču web mjesta izravan, provjeren odnos s vašom organizacijom. Utvrđuje vašu robnu marku kao vlasnika unosa i daje vam kontrolu nad svim sadržajem i ažuriranjima. Agencije koje vam vode marketing takođe mogu potražiti pristup informacijama u ime svojih klijenata kao dio svojih usluga upravljanja podacima.

Popisi podataka trebali bi sadržavati onoliko podataka koliko je dostupno - opisi proizvoda i kategorije, pružene usluge, radno vrijeme, kuponi, fotografije i prihvaćene uplate. Ova vrsta tačnih, ažuriranih i doslednih lokalnih podataka potaknut će visoko rangiranje pretraživača i osigurati da internetski pretraživači mogu pronaći vaše lokacije.

Fotografije posebno mogu imati velik utjecaj - restorani s 11-20 fotografija imaju dvostruku količinu interakcije u odnosu na druge bez ikakvih fotografija na TripAdvisor-u, a na nekim drugim pretraživačima firme s 1-5 recenzija i najmanje 10 fotografije vidi 200% više korisnika nego poduzeće bez fotografija i isto toliko recenzija. Sve u svemu, firme koje vode računa o svojim profilima mogu imati do pet puta više potencijalnih kupaca svakog meseca.

Jednom kada se zatraže, popisi se također moraju redovno nadgledati. Dakle, čak i ako je vaš popis informacija nekad bio tačan, morate redovno proveravati da nije promenjen bez vašeg znanja.

Popise treba distribuirati vodećim pretraživačima, mrežnim direktorijima i mrežama društvenih medija. Osim glavnih web mesta kao što su Google, Facebook, Apple Maps, postoje odabrani direktoriji i web stranice koje su i dalje važne. To će ovisiti o vašoj industriji.

Međutim, više nije potrebno distribuirati svoje podatke na desetke direktorija koji ne koriste potrošačima. Većina davatelja LMS usluga osiguraće da poslovni podaci dođu do svih potrebnih i relevantnih direktorija na mreži, iako se njihove pojedinačne distribucijske mreže mogu ponešto razlikovati od jedne do druge.

2. Lokalni SEO


Lokalni SEO je područje koje se redovito mijenja sa svojim specifičnim pravilima i najboljim praksama koje se često razlikuju od općih SEO praksi. Međutim, lokalni SEO i upravljanje pravim podacima usko su povezani: točni, cjeloviti i dosljedni unosi i informacije poboljšavaju rangiranje na tražilicama. Kako algoritmi pretraživanja i dalje donose relevantnije rezultate na temelju korisničkih lokacija, postalo je važno optimizirati lokalne odredišne stranice pravovremenim i točnim informacijama. Google neprestano ažurira svoj API kako bi omogućio učinkovitiji SEO.

Lokalne stranice treba da budu samostalne kao i stranice vašeg nacionalnog brenda. To znači lokalizirati način kodiranja vaše web stranice - kako se ponašate prema imenu, adresi i telefonskom broju i kako strukturirate svoj URL putem sledećeg:
  • lokalizirajte oznake naslova tako da uključuju imena gradova i država,
  • optimizujte meta opise osim naziva brenda da uključuju kategorije proizvoda,
  • primenite oznaku lokalizovane sheme za lokalna poslovna imena, adrese i telefonske brojeve,
  • lokalizirajte URL strukture da uključuju nazive ulica i kategorije proizvoda,
  • lokalizujte poslovni sadržaj na stranici kako biste uključili radno vrijeme, upute za vožnju i opise.
Svi podaci o lokaciji trebaju biti optimizovani kako bi maksimizirali vaše SEO napore. To uključuje promjene podataka o lokaciji, pravovremene informacije o otvaranju novih prodavnica, zatvaranje prodavnica ili premeštanje na nove lokacije, promene radnog vremena, praznično vreme, itd. Bitno je da su ti podaci aktualni budući da tražilice unakrsno proveravaju podatke. Kada se podaci podudaraju, oni postaju pouzdani, provereni podaci i rezultiraju boljim rangiranjem.

3. Lokalne odredišne stranice


Svaka kategorija robne marke trebala bi imati svoju odredišnu stranicu prilagođenu mobilnim uređajima. Potrošači vas traže lokalno - često u pokretu - a lokalna odredišna stranica može biti središte svih lokalnih marketinških i SEO napora. Obuhvaća potražnju potrošača, usmjerava marketinške napore i pruža mjerne podatke za buduću optimizaciju kampanje što je izuzetno važno kada se oslanjate na hlljade lokalnih web stranica.

Lokalne odredišne stranice trebale bi biti jednostavne, a sveobuhvatne, uključujući naziv firme, adresu, telefonski broj, proizvode, radno vreme, pa čak i fotografiju vlasnika firme ili voditelja poslovanja. Te bi stranice trebale biti responzivno dizajnirane sa oznakama naslova i opisnom oznakom sheme za slanje informacija pretraživačima.

Uključivanje lokalnih telefonskih brojeva ili mail adresa na koje vas mogu kontaktirati može vam pomoći privući publiku korisnika mobilnih telefona koja želi kontaktirati firmu. Trebale bi biti uključene i veze do web mesta s recenzijama, kao što su Google My Business, Facebook i druge web stranice relevantne za industriju, kao što je TripAdvisor.

Lokatori prodavnica takođe bi trebali biti jednostavni za pregledavanje i prilagodljivo dizajnirani za mobilne korisnike. Primijenite ažuriranja proizvoda na lokalne odredišne stranice kako biste korisnicima omogućili pristup proizvodima na zalihi ili stanju zaliha u stvarnom vremenu.

4. Upravljanje ugledom (mrežne recenzije i ocene)


Recenzije i ocene koje generiraju korisnici i dalje imaju značajan uticaj na potencijalne kupce. Utiču na odluku o kupovini ili dolasku do lokacije isto kao i odluke na koje utječu obitelj i prijatelji. Potrošači pročitaju u proseku deset recenzija pre nego što provere firmu.

Glavne web stranice za pretraživanje pridaju značajnu težinu mrežnim recenzijama. Googleovi se brojevi i ocjene uračunavaju u poredak lokalnog pretraživanja, što znači da će lokalno rangiranje firme poboljšati što više recenzija i pozitivnih ocena. Recenzije kupaca neki su od najuverljivijih marketinških sadržaja dostupnih tvrtkama i imaju najveći potencijal da će uticati na nove kupce.

Najbolji način da povećate broj pozitivnih recenzija o vašim lokacijama je tražiti od kupaca da ih napišu. Olakšajte to uključivanjem widgeta ili dugmića koji nudi pristup kliku za pisanje recenzija jednim klikom.

Google dopušta tirmama da potiču recenzije podsećajući kupce da ostave povratne informacije na Googleu. Međutim, Googleova pravila zabranjuju firmama da nude novac ili proizvode za pisanje recenzija.

Kako sve više firmii teži pozitivnim recenzijama koje generišu korisnici, važno je osigurati da su autentične. Potrošači su postali sumnjivi prema recenzijama zbog publiciteta oko firmi koje su se priklonile korišćenju lažnih recenzija.

Negativne kritike su neizbježne i njima treba upravljati. Pratite negativne recenzije da biste videli uzrok problema. Nakon toga, problem pokušajte rešiti, prihvatite svoje greške i omogućite tim korisnicima da vam se ponovno obrate i da svoje negativno iskustvo pretvore u pozitivno, ponovno navodeći to u svojoj recenziji. Iako se pisanje recenzija ne može automatizovati, recenzije je moguće pratiti pomoću lokalnih alata za automatizaciju marketinga.


5. Lokalno plaćeno oglašavanje i oglašavanje na društvenim mrežama


Plaćeno oglašavanje - naime pretraživanje, prikaz i društveni sadržaji - ključne su komponente zdrave strategije digitalnog marketinga. Izvorno društveno oglašavanje sada je uobičajeno za sve mreže kao što su Facebook i Instagram.

Lokalizacija plaćenog pretraživanja ili društvenih napora vašeg brenda je presudna jer su potrošači očekuju lokalne i osobno relevantne rezultate i sadržaj. Googleovi promovirani oglasi jedan su od načina da se brendovi povežu sa potrošačima i ostvare izvanmrežne konverzije.

Prilagođavanje poruka za korisnike na određenom zemljopisnom tržištu može priopćiti prave promotivne informacije po prodavaonici i digitalno komunicirati izvanmrežne "flash prodaje". Lokalno pretraživanje i društvene mreže mogu se iskoristiti za iskorištavanje regija u kojima je poslovanje najjače ili postaju poluga koja može nadopuniti marketing u regijama s lošim učinkom kako bi se povećala svest i poboljšala prodaja.

Kao zaključak jasno se nameće da lokalni marketing i uspeh lokalnog marketinga ima veliku ulogu u konačnom uspehu brenda. Usmeravanje prema korisniku, usmeravanje je prema uspehu.
 
  • Google Partner
  • Google Street View
  • Google Marketing Platform Certificate
  • Analytics certified partner
  • AdWords qualified individual
  • Analytics qualified individual
  • AdWords qualified professional
  • Google All Stars winners
  • Bing ads Accredited professional
  • MailChimp experts
  • Hura
  • GTM