8 dobro skrivenih tajni Google-a koje želite znati

Objavljeno 21.4.2022. 9:32:17
8 dobro skrivenih tajni Google-a koje želite znati
Mislite da znate sve o Google-u? Razmislite opet! 
 
Ovaj tehnološki gigant neprekidno radi na unapređenju svog algoritma i načina rada pretraživača, ali i internih SEO pravila i smernica. Iz tog razloga ni najveći stručnjaci u ovome području ne znaju sve bez uloženog napora u redovno informisanje o novitetima. U nastavku Vam donosimo 8 novih informacija o Google-u koje bi Vas mogle iznenaditi:


1. Google ima funkciju naprednog pretraživanja, Boolean operatore

Čak 84% osoba koristi Google pretragu na dnevnoj bazi. Ali iako nam je bez njega život postao praktično nezamisliv, koliko ga zapravo dobro poznajemo?
 
Za mnoge skrivena tajna Google pretrage je napredna funkcija pretraživanja. Ovi ugrađeni alati omogućuju ceo niz mogućnosti, od pretraživanja hashtag-ova, do optimizacije za SEO. Neke od ovih dobro skrivenih funkcija su:
 
  • Related: dodajući pojam related uz pojam koji pretražujete, Google će Vam ponuditi povezane teme, što može biti korisno za proširivanje pretrage. Ovo je posebno korisno u poslovanju za istraživanje konkurencije koja nudi slične proizvode ili usluge, pa olakšava analizu njihovog rangiranja na pretraživaču, strategije društvenih mreža i ostalih marketinških strategija i aktivnosti.
  • Pretraživanje profila društvenih mreža putem Google-a: upisujući @ ispred imena određenog profila u pretrazi, Google će Vam predočiti sažetak objava tog korisnika, uključujući i web stranice i tweet-ove. Pretraga se može dodatno suziti dodajući i ime društvene mreže - na ovaj način dobićete pregled profila, njegovog spominjanja na drugim profilima i povezane slične profile.

 
  • Pretraživanje hashtag-ova: kao i funkcija @, korišćenje simbola # u pretraživanju može Vam pomoći u pregledu poslednjih aktuelnosti vezanih za određenu temu. Google će izbaciti sve hashtag rezultate, uključujući web stranice i društvene mreže povezane sa pretraživanim pojmom. Dodatno možete suziti pretraživanje klikom na alati i u poslednja 24 sata, kako biste otkrili najnovije rezultate vezane uz pretraživani pojam.

 
  • Google omogućuje pristup tzv. cache-u web stranice: Kako biste došli do sačuvane kopije web stranice, u pretragu ispred njenog URL-a upišite cache:. 
 

2. Google ima hiljade update-ova godišnje


U samom početku Google nije radio česte update-ove svog algoritma. Danas to radi nebrojeno puta godišnje. Iako mislite da Vas se to možda ne tiče, to nije baš tako. Update-ovi, među ostalim, mogu menjati i način prikazivanja rezultata pretraživanja (SERP) i mogu uticati na vidljivost Vaše web stranice. Za 2023. godinu planiran je veliki update koji će uticati na način na koji oglašivači dolaze do informacija o korisnicima - planira se ukidanje svih cookie-a sa Google Chrome-a, čime će se otežati način informisanja o navikama web pretraživanja korisnika.


3. Google zna kada korisnik napušta stranicu 


Imate li problema sa povećanjem baze za newsletter, poseta stranice ili povećanja broja lead-ova? Problem može biti stopa napuštanja, odnosno bounce rate. Ovaj pojam odnosi se na broj pojedinaca koji posećuju Vašu početnu web stranicu pa odlaze sa nje bez da su pre toga obavili bilo kakvu vrstu interakcije. Ova metrika je vrlo važna za shvatanje ponašanja korisnika na web stranicama.
 
Ako ostvarujete visoku stopu napuštanja, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi je pokušali smanjiti:
 
  • Pišite snažne meta-opise: Meta opisi su HTML atributi koji objašnjavaju šta posetilac može očekivati na određenoj web stranici. Pretraživači koriste ove opise kako bi definisale web stranice i njihov sadržaj. U idealnom slučaju meta opisi treba da budu dugački do 155 znakova i mora da sadrže relevantne ključne reči koje suštinski opisuju njihov sadržaj. Ako su duži od toga, korisnicima u rezultatima neće biti vidljiv ceo tekst, već samo 155 znakova i (...). Ovo može dovesti do povećane stope napuštanja jer Vaša stranica nije opisana na idealan način.



 
  • Koristite interaktivan sadržaj: Interaktivan sadržaj podstiče korisnike na… pogodili ste - interakciju! A povećanjem interakcije dolazi do smanjenja stope napuštanja. Ovakva vrsta sadržaja može zainteresovati korisnike da provedu duže vreme na web stranici i detaljnije prouče njen sadržaj, što onda posledično dovodi i do povećanja broja konverzija. Primeri interaktivnog sadržaja su infografike, kvizovi i check-liste, koji povećavaju angažovanost posetioca, odnosno engagement.
 

4. Google objavljuje vlastite SEO smernice

Google-ove smernice i upiti javno su dostupni i uključuju početnički vodič i vodič za developer-e. Ovi veoma korisni materijali otkriće Vam sve što je potrebno za uspešni SEO na Google-u. S obzirom da se radi o kompleksnoj materiji, najčešće je najbolje prepustiti stručnjacima da obave ovaj deo posla kako biste dobili najbolje moguće rezultate, ali je svakako poželjno upoznati se sa logikom koja stoji iza SEO-a.
 
 

5. Google omogućuje lokacijske upite direktno kroz search bar

Većina nas koristi Google Maps za snalaženje na novim lokacijama. Ali geografske upite možemo dobiti i upisivanjem “directions to [destinacija] from [odredište]” u pretraživač. Google će zatim izbaciti detaljna uputstva kako doći do lokacije sa određenog odredišta.


6. Pretraživanje u okviru web stranica 

Web stranice mogu se pretraživati čak i ako nemaju ugrađenu pretragu. U Google pretraživaču upišite site:[web stranica] kako biste dobili rezultate sa određene web stranice.   


7. Google omogućuje pretraživanje knjiga i vesti

Iako nas većina zna kako pretraživati slike i video zapise na Google-u, postoji i opcija pretraživanja drugih vrsta medija i sadržaja. Ako ste u potrazi za knjigom, kliknite na opciju “Više” (“More”). Odatle prilagodite svoje pretraživanje kako biste dobili što preciznije rezultate. Dostupne opcije vrede za knjige, vesti, letove i finansije.


 

8. Odredite broj prikazanih rezultata pretraživanja

Iako je svima u interesu da pronađemo ono što tražimo na prvoj stranici Google-a, ponekad to nije moguće. Google u postavkama omogućuje i prilagođavanje broja prikazanih rezultata.
 
Bez obzira bavite li se profesionalno marketingom ili imate vlastitu kompaniju, nove informacije o načinu rada pretraživača uvek su od velike koristi i mogu uticati na rezultate Vašeg poslovanja. Sa više od 10 godina iskustva u SEO uslugama, Arbona je jedna od vodećih srpskih agencija za digitalni marketing i jedan od retkih sertifikovanih Google Partnera na ovim područjima. Slobodno nam se obratite za postizanje što bolje pozicije na Google rezultatima, jer Vas to može dovesti do povećanja broja posetioca Vašeg weba, kao i ostvarenih konverzija.
 
  • Google Partner
  • Google Street View
  • Google Marketing Platform Certificate
  • Analytics certified partner
  • AdWords qualified individual
  • Analytics qualified individual
  • AdWords qualified professional
  • Google All Stars winners
  • Bing ads Accredited professional
  • MailChimp experts
  • Hura
  • GTM