8 načina za povećanje vidljivosti i angažmana

Objavljeno 25.9.2019. 13:00:45
8 načina za povećanje vidljivosti i angažmana
Mislite li da je danas teško biti primećen? Imate problema sa angažmanom ciljane publike? Očigledno je, kažete, kako dobar i relevantan sadržaj nije garancija da ćete biti primećeni.

Imamo loše vesti za vas. Zasićenje kvalitetnim contentom postaće još izraženije.

U vremenu kada korisnik može da bira između 10 varijanti istog proizvoda/usluge različitih brendova, teško je da se istaknete. Zašto bi korisnik izabrao baš vas i vaš proizvod/uslugu? Po čemu ste vi to posebni? 

Ovo je pitanje koje pokreće promene.

U takvoj situaciji logično rešenje je da se ide na povezanost sa postojećim korisnicima i prezentaciju onoga što radite široj publici koju ste pametno naciljali. Dublji odnosi donose bolji ROI. Je l’ tako? 

Vremenom je to shvatila većina konkurencije pa sada svi igraju na tu kartu. Svi odgovaraju na česta pitanja korisnika, uključuju programe lojalnosti, nagrade… opet smo na početku. 

Šta sada? Gde dalje od relevantnog, unikatnog sadržaja? 

Odgovor se krije u personalizaciji, prilagođavanju platformi, videu i podcastima. 

Barem tako pokazuju trendovi. 

Šta će biti istina za 5 godina, ko zna. 

Danas vam možemo predložiti ovih 8 načina za povećanje vidljivosti i angažmana na vašim objavama
 

1. Vizuali, vizuali i vizuali



Korisnici će se danas radije angažovati oko objava koje kroz vizuale pričaju priču. Tako komunicirate s njihovim osjećajima, a to je intuitivno jasnije od samo teksta. 

Danas su vizuali neuporedivo brži u prenošenju poruke. Prosečan korisnik danas vidi pedesetak različitih oglasa. Kojeg od njih će stvarno vidjeti, na koje će obratiti pažnju, a koje će zapamtiti zavisi od kvaliteta vaših vizuala.

 

2. Pronađite svoj deo tržišta


Osnivač Airbnb-a (jednog od najuspešnijih digitalnih projekata), dao je svima do znanja kako smatra da je pametnije stvoriti nešto što će 100 ljudi voleti nego nešto što će se samo biti simpatično na milion ljudi. Naravno, ne vrede sva pravila za sve, ali ovo razmišljanje je nešto u čemu se možemo složiti. 

Web je najveća globalna mreža koju danas koristi gotovo 4 milijarde korisnika. Okupljeni su u virtualne zajednice organizovane u duboke vertikale i zato je jako bitno pronaći metu.

Da bi se istaknuli u takvim vertikalnim zajednicama bitno je stvarno razmisliti o vašem proizvodu i onom što on zapravo predstavlja. Bitno je stvarati sadržaj koji je relevantan za vaš brend, vaše korisnike i platformu koju koristite kao kanal komunikacije. Ovo znači da morate “doktorirati” platforme i njihove posebnosti. 

Gde i kako pronaći muškarce srednjih godina koji trebaju servis autoguma ili gde su korisnice koje trebaju kozmetičke proizvodi? Odgovore na ova pitanja možete pronaći u našem eBook-u Kako pronaći Facebook publiku. 
 

3. Postanite središte zbivanja


Nije li alokacija sadržaja u ovom slučaju pametan potez? 

Svi se bore za svoje mesto na feedu, a vi možete biti totalno drukčiji od drugih i stvarati sadržaj koji će generisati organski promet prema vašem webu. Zašto da ne?

Kvalitetan sadržaj sa detaljnim uputstvima/savetima, stvarnom koristi za korisnika, SEO optimiziran i obogaćen vizualima trebao bi biti dovoljan i u ovom vremenu hiperprodukcije. 
 

4. Plovite na trendi talasima


Trendovi u digitalnom svetu se menjaju, a danas su nam najzanimljiviji video oglasi, story formati, aplikacije za slanje poruka i mobile-only pristup.  

Osim ovih tehničkih trendova bitno je promatrati: 
  • ponašanje ciljane grupe
  • mišljenje korisnika o samoj industriji
  • kulturološke i lifestyle događaja
  • lokalne i globalne trendove 
 

5. Koristite podatke iz Google Analyticsa



Čak i najkreativnije kampanje su zasnovane na strateškom promišljanju i analiziranju web podataka. SEO metrike content marketinga beleže podatke koji će osigurati neprestano prikazivanje vašeg sadržaja. Obratite pažnju na ove metrike, 70-80% korisnika online pretraživača fokusira se isključivo na organske rezultate (MarTech, 2018).

Postoji mnogo Google Analyticsa metrika koje beleže promet na vaš web ili vidljivost vašeg sadržaja. Tako obratite pažnju na:
  • Promet: jedinstveni pregledi, pregledi i otvaranja. 
  • Pozicije: pozicije vaših rezultata za relevantne ključne reči. 
  • Vidljivost: Autoritet domene i stranice su bitni kako bi osigurali visoke pozicije na SERP-u. 


Ako vam je potrebna pomoć oko praćenja podataka saznajte više o našoj Google Analytics usluzi ili se prijavite na Google Analytics modul u sklopu akademije digitalnog marketinga i postanite kralj vaših web podataka. 
 

6. Poštujte pravila tržišta na kojem se nalazite


Kada su u pitanju vertikalne online zajednice iz bilo kojeg dela tržišta, postoje pravila koje morate poštovati da biste se mogli pridružiti, sudelovati i biti relevantni

Neka od osnovnih pravila odnose se na vokabular, mesta, vođe, pop kulturu i slično. 
 

7. Zakupite oglasni prostor


Ako još uvek verujete da je dovoljan odličan sadržaj kako bi objava došla do vaše ciljane publike, neko mora da vam kaže kako je stvar ponajviše sreće. #sry

Velik broj kvalitetnog sadržaja nije postigao očekivani uspeh samo zato što ste pogrešili sa tajmingom ili budžet nije bio dovoljno veliki. 

Ako želite da se vaš sadržaj vidi morate zakupiti oglasni prostor. Pogotovo na Facebooku! Organski doseg na Facebook objavama je koma, to ste do sada sigurno iskusili.
 

8. Prilagodite se uskim vertikalnim ekranima



Mobilni uređaji su svuda i trebate iskoristiti toliko količinu pažnje korisnika. Jednostavno morate da im se obratite tamo gde će vas videti, a to su uski vertikalni ekrani. 

Iako smo prošlih godina i uglavnom koristili horizontalni 16:9 video i nismo naviknuti na ovaj 9:16, vremenom ćemo se naviknuti. Popularnost ovog formata vidimo sa širenjem story formata. Gotovo da svaka platforma danas ima videe u ovom formatu. 

Iz Snapchata kažu kako se ovaj format pokazao boljim i ako upoređujemo konverzije, tako da, stvari su poprilično jasne. 

Morate biti tamo gde su vaši korisnici da bi uopšte mogli da se istaknete, to bi ukratko mogao biti zaključak ovog bloga.

Ako mislite da bi sadržaj mogao pomoći i vašem poslovanju, istražite našu content marketing uslugu, postavite nam pitanje ili zatražite neobaveznu ponudu
  • Google Partner
  • Google Street View
  • Google Marketing Platform Certificate
  • Analytics certified partner
  • AdWords qualified individual
  • Analytics qualified individual
  • AdWords qualified professional
  • Google All Stars winners
  • Bing ads Accredited professional
  • MailChimp experts
  • Hura
  • GTM