Google je predstavio Bard - novi AI chatbot

Objavljeno 27.4.2023. 12:39:17
Google je predstavio Bard - novi AI chatbot
U februaru 2023. Google je lansirao svoju AI tehnologiju Bard, konverzacijski AI servis koji će pružiti nove i visokokvalitetne odgovore na pitanja koristeći informacije prikupljene sa interneta.

Kao i ChatGPT, Bard je izgrađen na velikom jezičkom modelu, a ovi modeli su obučeni na ogromnim količinama onlajn podataka kako bi generisali ubedljive odgovore na upite korisnika.
 

Šta je Google Bard?


Google objašnjava da je Bard eksperimentalna konverzaciona AI usluga koju pokreće LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) koja zahteva „značajno manje računarske snage“. Google je rekao da će im to omogućiti da se skaliraju na više korisnika, a istovremeno da dobiju više povratnih informacija.



LaMDA je najavljena pre dve godine kao Google-ov jezik sledeće generacije i mogućnost konverzacije. Sada se koristi za kreiranje odgovora za korisnike.

Osnovna ideja Barda je slična onoj kod drugih chat robota – da se uključi u razgovor u meri rešavanja upita i pitanja. Google takođe navodi da Bard nastoji da kombinuje širinu svetskog znanja sa snagom, inteligencijom i kreativnošću naših velikih jezičkih modela. Oslanja se na informacije sa weba da bi pružio sveže, visokokvalitetne odgovore.


Zašto je Google pokrenuo AI Bard?


Bard je predstavljen radi boljeg korisničkog iskustva. Kao i do sada, korisnici mogu da primaju složene informacije jednostavnim jezikom, a nove, kvalitetne i tačne informacije mogu se pronaći i preko Google-ovog čet bota.

Google je naglasio da je Bard eksperimentalan i da su uzbuđeni zbog ove faze testiranja koja će im pomoći da nastave da uče i poboljšavaju Bardov kvalitet i brzinu.


Kako dobiti pristup?


Za razliku od ChatGPT-a, koji je otvoren za testiranje i javnost od svog pokretanja, Bard još uvek nije za javnu upotrebu, a pristup će imati samo odabrani korisnici. Google ističe da je to zbog početne faze testiranja. Trenutno se možete pridružiti listi čekanja
 

Koja je glavna razlika između Chat GPT-a i Google Barda?


Jedna od karakteristika Chat GPT-a je da može da pristupi informacijama samo do 2021. To podrazumeva da, pošto nema pristup aktuelnim informacijama, može da pruži odgovore koji izostavljaju ključne informacije. Bard rešava ovaj problem tako što se povezuje direktno na veb, gde može brzo da pristupi aktuelnim ili ažuriranim podacima.

Sve Bardove mogućnosti tek treba da budu otkrivene i još nije poznato koje poslove Bard može da radi, ali izgleda da će ovaj chatbot biti sličan OpenAI-ovom ChatGPT-u.
 

Nove AI funkcije takođe u Google pretrazi


Pored Barda, Google donosi nove funkcije pretraživanja zasnovane na veštačkoj inteligenciji koje destiluju složene informacije i višestruke perspektive u lako svarljive formate, tako da možete brzo da razumete širu sliku i naučite više sa weba.

Kako će to izgledati, pogledajte na slici ispod. 



Ove nove AI funkcije će uskoro početi da se pojavljuju u Google pretrazi.
 
  • Google Partner
  • Google Street View
  • Google Marketing Platform Certificate
  • Analytics certified partner
  • AdWords qualified individual
  • Analytics qualified individual
  • AdWords qualified professional
  • Google All Stars winners
  • Bing ads Accredited professional
  • MailChimp experts
  • Hura
  • GTM