Najvažniji faktori za rangiranje na Google rezultatima u 2024.

Objavljeno 3.1.2024. 10:57:18
Najvažniji faktori za rangiranje na Google rezultatima u 2024.
Sa stalnim napretkom Google algoritma, važno je biti u koraku sa najnovijim trendovima kako biste osigurali dobru vidljivost vaše web stranice i povećali šanse za ostvarivanje većeg broja konverzija. U ovom blogu istražujemo ključne faktore koji će uticati na rangiranje na Google rezultatima pretraživanja u 2024. godini.

Napredak Google algoritma

Google algoritam se značajno menjao tokom godina, a 2024. godina neće biti izuzetak. Veštačka inteligencija i mašinsko učenje igraju sve veću ulogu u razumevanju i rangiranju sadržaja. Google sada može bolje razumeti kontekst i nameru korisnika, što znači da ključne reči nisu jedini faktor za uspeh.

Kvalitet sadržaja

Kvalitet sadržaja je na vrhu liste prioriteta. Google nagrađuje originalan, informativan i koristan sadržaj. Stranice koje redovno objavljuju kvalitetan sadržaj, zadovoljavajući potrebe korisnika, biće više rangirane. Struktura i dužina sadržaja su takođe važni, sa tendencijom ka detaljnijim člancima koji temeljito obrađuju temu, kao što su blogovi.

Stvaranje kvalitetnog sadržaja koji je povezan internim linkovima (kako smo primenili u ovom blogu) šalje Googleu poruku da na vašoj stranici pružate opsežne informacije koje su korisne čitaocima.

Google je javno objavio ključne smernice za kreiranje sadržaja, a ako o toj temi želite da znate više, bacite pogled na blog Kako kreirati sadržaj u skladu s Google algoritmom


SEO optimizacija

SEO optimizacija ostaje ključna, ali sa modernijim pristupom. Ključne reči treba koristiti pametno i prirodno, integrišući ih u sadržaj na način koji doprinosi ukupnom kvalitetu. Dobro osmišljeni i informativni meta opisi, naslovi stranica i struktura URL-a moraju biti precizno usmereni kako bi se poboljšalo rangiranje. Obratite pažnju i na strukturu teksta, koji bi trebalo da bude podeljen u jasne celine sa H1, H2 i H3 naslovima, kao i odgovarajućim ključnim rečima.

SEO optimizacija je prilično široko područje, a više o ključnim komponentama na koje bi trebalo obratiti pažnju možete saznati ovde


Prilagođenost mobilnom prikazu

S obzirom na broj korisnika koji pristupaju internetu putem mobilnih uređaja, mobilna optimizacija web stranice postaje neophodna. Štaviše, prema nekim podacima, čak 63% organskih pretraživanja na Googleu u 2023. godini bilo je putem mobilnih uređaja. Google favorizuje stranice koje su prilagođene mobilnim uređajima, što podrazumeva responsivan dizajn i brzo učitavanje.

Korisničko iskustvo (UX)

Korisničko iskustvo je ključno za zadržavanje posetilaca na web stranici. Dizajn stranice treba biti intuitivan, sa lako razumljivom navigacijom. Takođe, interakcija sa korisnicima, poput komentara i deljenja, može povećati angažman i doprineti boljem rangiranju.

Faktori koji indirektno ukazuju na kvalitet korisničkog iskustva na vašoj web stranici uključuju:
 
 • Dwell time, odnosno vreme koje korisnici provode na web stranici od kada su kliknuli na nju na rezultatima pretraživanja pa sve do povratka na rezultate pretraživanja.
 • Bounce rate, odnosno stopa napuštanja.
 • Click through rate.

Autoritet i poverenje

Izgradnja autoriteta i poverenja na webu je dugotrajan proces, pa ako ste tek objavili novu web stranicu, moraćete imati malo strpljenja. Google ceni stranice sa visokim autoritetom, što se često meri brojem i kvalitetom backlinkova. Backlinkovi Googleu signaliziraju da je vaš sadržaj dovoljno kvalitetan da ga citiraju i koriste i drugi izvori.

Društveni signali

Društveni signali, poput deljenja i lajkova na društvenim mrežama, mogu pozitivno uticati na Google rangiranje. Aktivna prisutnost na društvenim mrežama i promocija sadržaja kroz ove kanale može dovesti do većeg prometa na web stranici, stoga ne zanemarujte ove komunikacijske kanale.

Više o ovoj temi saznajte u našem blogu Kako koristiti društvene mreže za poboljšanje vašeg SEO-a


Tehnički SEO

Tehnički aspekti SEO-a, poput optimizacije strukture stranice, XML sitemap-a i sigurnosti web stranice (HTTPS), takođe ne smiju biti zanemareni. Ovi faktori su ključni za izbegavanje problema sa indeksiranjem i pozicioniranjem web stranice na Google rezultatima pretraživanja.

U 2024. godini, uspeh u rangiranju na Googleu zahteva sveobuhvatan, holistički pristup. Od kvaliteta sadržaja, SEO optimizacije, do tehničkih aspekata i korisničkog iskustva, svaki element igra veoma važnu ulogu. Usvajanjem ovih praksi možete povećati šanse za visoko rangiranje i ostvariti bolju vidljivost na rezultatima pretraživanja, a time i povećati promet na stranici, što može dovesti i do većeg broja konverzija. Ovakav pristup je prilično kompleksan, stoga ga je najbolje poveriti stručnjacima. Slobodno nam se obratite za pomoć i personalizovani savet kako biste unapredili rangiranje vaše web stranice na Googleu.
 • Google Partner
 • Google Street View
 • Google Marketing Platform Certificate
 • Analytics certified partner
 • AdWords qualified individual
 • Analytics qualified individual
 • AdWords qualified professional
 • Google All Stars winners
 • Bing ads Accredited professional
 • MailChimp experts
 • Hura
 • GTM