Šta su rich snippet-i i kako utiču na SEO?

Objavljeno 29.9.2022. 9:26:45
Šta su rich snippet-i i kako utiču na SEO?
Već smo govorili o tome šta su rich snippeti i zašto se preporučuje da ih koristimo. Međutim, pređimo još jednom sve važno o rich snippet-ima. Njihov značaj za SEO strategiju je sve veći i zapravo možemo reći da, iako se ne može uticati na to hoće li se pojaviti u rezultatima pretrage, svakako se preporučuje njihovo korišćenje.

Rich snippet-i su deo celokupnog prikaza rezultata u pretragama. Rich snippet-i su poboljšana i proširena verzija nekog uobičajenog isečka na koji smo navikli da vidimo u rezultatima pretrage.

Najčešće su to vizuelna poboljšanja čime se nastoji da određeni rezultat pretrage istaknemo od ostalih. Uključuju grafičke element poput slika, zvezdica sa recenzijama i drugih vizuelnih poboljšanja.

Ove godine, naglasak se stavlja na interaktivne isečke koji predstavljaju spregu između korisnika, rezultata pretrage i web stranice tako da omogućuju korisnicima direktno pretraživanje web stranice, koristeći dostupne funkcionalnosti i pojednostavljujući način pretraživanja i korišćenja sadržaja dostupnog na internetu.
 
 

Vrste obogaćenih isečaka:

 
Normal snippets
  • sadrže: naslov, URL, opis, datum (u zavisnosti od sadržaja koji se nalazi na web stranici povlači se datum koji se prikazuje korisnicima)
Featured snippets - istaknuti rezultati
  • sadrže: naslov, URL, opis + dodatni elementi
  • uvek se prikazuju kao nulti rezultat i nezavisno od pozicije na kojoj je rangirana sama stranica oni će se prikazati iznad svih rezultata pretrage
OneBox result
  • omogućuje direktnu interakciju sa određenim alatom; npr. sabiranje 2 + 2 čime se odmah dobije rezultat ili vrlo poznat slučaj je pretvaranje u određene valute i sl.
Rich snippets
  • sadrže: naslov, URL, opis + datum, sliku proizvoda, recenziju proizvoda, ocenu, cene, naziv stranice, ikonicu stranice + mogu prikazati i dodatne mogućnosti prikaza kao u slučaju stranica sa receptima, knjigama ili filmovima
Enhancements
  • naziva se i okvir za pretraživanje, a korisniku daje mogućnost pretrage na web stranici pri čemu korisnik ne mora doći na traženu web stranicu
Konwledge graph cards
  • istaknut isečak prikazuju više informacija o temi ili brendu i nalaze se sa desne strane rezultata pretraživanja zauzimajući na taj način veći deo samog ekrana, odnosno prikaza rezultata
 
 

Vrste rich snippeta:

 
#1 AMP rich snippet
AMP se koristi kod mobilnih stranica i služi za ubrzanje stranica. Kako bi se korisnicima prikazalo da se radi o stranici koja sadrži AMP stranice prilagođene mobilnim verzijama, koristi se simbol “munje” koji se prikazuje uz osnovni sadržaj svakog rezultata pretrage.


 
#2 Pre-Line snippet
Često se koristi kod knjiga, naučnih članaka, naziva poglavlja ili sličnih tema.
Snippet je vidljiv između naslova i odgovarajućeg isečka, a iščitava se iz metapodataka na stranici.

#3 Pre-Text
Često ističe datum objave ili slične kratke detalje. Google izvlači iz sadržaja stranice rezultata datum objave. Osim toga, stranica mora da sadrži kvalitetan sadržaj i kao takav sadržaj mora biti prepoznat od strane korisnika.


 
#4 Rating snippet
Predstavlja ocene korisnika. Potrebno je koristiti strukturne podatke u izvornom kodu stranice jer Google sam to ne prepoznaje na web stranici. Potrebno je kroz određene sheme predstaviti tu mogućnost. To ne znači da će Google uvek prikazati ocene korisnika, ali dobro je imati u kodu stranice u slučaju da se prikaže korisniku koji pretražuje da odmah može da vidi recenzije.
*Ocene samog vlasnika se ne prikazuju u predloženim snippetima.




#5 Image
Snippet koji prikazuje sliku, a najčešće se tu radi upravo o prikazu recepata ili događaja. Koriste se podaci sa strukturom u izvornom kod ili Google sam može da generiše sliku (koristeći određenu sliku sa web stranice) ako smatra da će koristiti korisniku prema unesenom upitu.

U tom slučaju, algoritam sam odlučuje hoće li sa određene stranice uzeti fotografiju nad kojom je postavljena schema i koja je naznačena kao primarna ili odabire sam onu koja mu se prema postavljenim zahtevima korisnika čini najprikladnijom.



#6 Video
Većinom se ovde prikazuju YouTube isečci videa. Treba da budu prilagođeni podaci sa strukturama i uneseni kao VideoObject.



#7 Carousel/Cards
Google slične rezultate često zajedno prikazuje u formi recepata ili knjige. Samim tim se povećava mogućnost da korisnik klikne na Vašu stranicu što je i cilj jer se u odnosu na to sve ostalo čini manje važnim.



#8 FAQ (Često postavljena pitanja)
Obogaćuju rezultate pretrage korisnika dajući im odgovore na često postavljena pitanja odmah na prvoj stranici pretrage. Korisnik time ne mora doći na web stranicu već može pronaći odgovor koji traži od Vas odmah u pretrazi.



#9 List
Rezultati se sami prikazuju u obliku neke liste gde linkovi automatski vode na određenu stranicu. Koristi se većinom kod foruma ili događaja, a svakako se moraju koristiti podaci sa strukturama.

#10 Mini-Sitelinks
Radi se o linkovima prema određenim sekcijama stranice. Definiše se unutar HTML-a i to su zapravo mini linkovi koji odmah vode na tu stranicu, ali različito poglavlje (sekciju).
Preporučuje se na stranicama koje sadrže kvalitetan sadržaj, blogove veće dužine čime bi se obuhvatile pojedine zanimljive i značajne sekcije i ovakvim pristupom bi im se puno lakše pristupilo.
Neke potencijalne prednosti da će Google prikazati mini sitelinks:
  • veliki broj poseta (kontinuirano),
  • veliki broj backlinkova prema stranici,
  • pruža dodatnu vrednost korisnicima.

#11 Individual Favicon
Logo koji mora biti postavljen prema određenim uputstvima.

 
 
Prednosti rich snippeta:
 

  • Znatno veći CTR u organskim rezultatima
  • Isticanje od ostalih rezultata
  • Stranica je strukturno složena - sve potrebno se nalazi na stranici. 
  
 

 

Kako implementirati rich snippet?

 

  1. Google sam prepoznaje parametre koji se prepoznaju kao snippet-i. Izuzetno kvalitetan sadržaj.
  2. Implementacijom strukturnih podataka u source kod - scheme ili izuzetno kvalitetan sadržaj prilagođen u potpunosti za korisnike i crawlere koje će Google sam prepoznati. Odabrati pravu shemu.

*Važno je znati da sama implementacija ne garantuje da će se rich snippet svaki put zaista i prikazati.
 
 

Kako olakšati postupak pripreme data structured scheme za rich snippete koji se mogu pojaviti u rezultatima pretraživanja?

 
Uz korišćenje određenih alata za generisanje schema ili proveru već postojećih dostupnih schema na stranici na svoju web stranice implementirajte snippet-e:

  • Google Search Central - Feature guides - dokumentacija koja pomaže u pronalasku sheme za određene snippet-e. Dobijete prikaz šta određeni rich snippet zapravo jeste i kako se prikazuje na stranici rezultata pretraživanja, a nakon toga u JSON-LD kodu dobije se prikaz i koda kako bi se trebao izvršiti proces implementacije na samoj stranici. Daje mogućnost testiranja što potencijalno može biti jako dobro kako biste znali hoće li se taj snippet prikazati u rezultatima pretraživanja ili je došlo do određene greške.
  • Schema Markup Generator - u alatu odaberite željena schema i nakon toga se prema potrebi same scheme kreće po stranici i ispunjavaju određeni potrebni podaci.
  • Rich Result Test - provera postavljenih data structured schema uz mogućnost validacije implementiranih shema
  • Structured Data Testing Tool - provera postavljenih data structured schema uz mogućnost validacije implementiranih shema

Za kraj, važno je napomenuti da prikaz rich snippeta zavisi od lokacije i uređaja korisnika. Podaci sa strukturama treba da prikazuju podatke koji su zaista i dostupni na toj stranici jer u suprotnom može doći do penalizacije. Samo prilagođavanje stranice za rich snippete treba da ima fokus za prilagođavanje stranica mobilnih uređaja, a neki od njih su i vidljivi isključivo na mobilnim uređajima.

Naš savet je da svakako pametno i razumljivo prema SEO uputstvima, ali u skladu sa content potrebama organizujete što je moguće više sadržaja na svojoj web stranici. Pretraživači pomoću rich snippeta bolje razumeju online sadržaj na stranici pa će takvu web stranicu pre prikazati u rezultatima pretraživanja, a sam prikaz će biti zanimljiv korisniku pa postoji veća mogućnost i poseta Vašoj web stranici.

Imate li dodatnih pitanja? Slobodno nas kontaktirajte putem kontakt forme, a svakako nastavite da nas pratite i na društvenim mrežama. :)

  • Google Partner
  • Google Street View
  • Google Marketing Platform Certificate
  • Analytics certified partner
  • AdWords qualified individual
  • Analytics qualified individual
  • AdWords qualified professional
  • Google All Stars winners
  • Bing ads Accredited professional
  • MailChimp experts
  • Hura
  • GTM