Koje su najpopularnije društvene mreže?

Društvene mreže postale su oblik svakodnevne privatne ali i poslovne komunikacije. Često se susrećemo sa nekim novim oblicima društvenih mreža, ali, tek nekoliko njih nalazi se u samom vrhu popularnosti kod korisnika. U nastavku donosimo popis najkorišćenijih društvenih mreža:

Kod izbora društvene mreže za oglašavanje vašeg poslovanja nemojte da se voditi samo brojem trenutno aktivnih mjesečnih korisnika. Bitne su i njihova primarna svrha, karakteristike prosječnog korisnika određene društvene mreže, odgovara li vašem brendu ta platforma i na koliko društvenih mreža možete imati aktivan profil. 

Kako bi vam bilo jednostavnije odrediti društvenu mrežu za vaš posao, donosimo listu najpopularnijih društvenih mreža na svetu. 

*Brojke korisnika se odnose na jedinstvene mesečne korisnike. 

6 najpopularnijih društvenih mreža na svetu 

Facebook - ova društvena mreža, osnovana 2004. godine najveća je i najpopularnija među korisnicima. Prema istraživanjima, koristi je više od 2.23 milijarde korisnika na mesečnom nivo a takođe nalazi se i na vrhu popularnosti u rangu oglašavanja na društvenim mrežama od strane poslovnih korisnika.

YouTube - druga najposećenija društvena mreža na svetu. Mesečno je koristi 1.9 milijardi korisnika, a reč je kako već znate o najvećoj i najpopularnijoj video društvenoj mreži. Bazira se na video prikazima i najpopularniji je pretraživač nakon Google-a

WhatsApp - na trećem mestu kao najpopularnija aplikacija za dopisivanje. Koristi ga 1.5 milijarda korisnika u preko 180 zemalja svijeta. Prvotno je korištena isključivo za komunikaciju sa prijateljima i rodbinom, a danas je poslovni subjekti koriste kako bi u posebno kreiranim grupama svojim najbitnijim partnerima, korisnicima prenijeli određene obavijesti. 

Messenger - iako dio Facebooka (baš kao i WhatsApp), postao je dovoljno velik da ga se promatra kao zasebnu društvenu mrežu, koristi ga 1.3 milijarda korisnika. Od 2011. Facebook unapeđuje Messenger pa se tako danas tamo oglašavaju gotovo svi, a moguće je korištenje robota za chat, slanje obaveštenja i ostalo. 

WeChat - u početku aplikacija za dopisivanje kao WhatsApp i Messenger, a danas platforma sama za sebe. Osim za dopisivanje i razgovor, korisnici WeChat sada mogu koristiti i za online kupovinu, offline plaćanja, prenos novca, naručivanje taxija i slično. Verovatno vam nije poznata jer se koristi uglavnom u Kini i dijelovima Azije, a broji 1.06 milijardi jedinstvenih mesečnih korisnika. 

Instagram - video i fotografije tamo mesečno postavlja milijardu korisnika. Jednom kada se odlučite oglašavati na Instagramu možda će vam pomoći i ovih 5 savjeta za uspešnu Instagram kampanju. Instagram analitika će vam ponuditi dovoljno podataka kako bi svaki oglas bio još malo bolji. U Srbiji ga najviše koriste žene između 25-34 godina. 

Društvene mreže su postale oblik svakodnevne komunikacije, ali samo neke od njih su najpopularnije.

Također, među popularne društvene mreže svakako ubrajamo QQ - azijska platforma za dopisivanje koju koristi 861 miliona korisnika. Tu je još nekoliko azijskih društvenih mreža, Tumblr s 642 miliona korisnika, Twitter koristi 335 miliona korisnika, LinkedIn 294 miliiona poslovnih ljudi, a Snapchat 255 uglavnom milenijalaca.

Bez obzira na broj jedinstvenih mesečnih korisnika kojeg smo promatrali u ovom tekstu, za vaše poslovanje trebate odabrati društvenu mrežu na kojoj se nalazi vaša ciljana publika. Istina je kako Facebook zbog svoje veličine pokriva veliki broj korisnika različitih dobnih, geografskih, interesnih i drugih grupa pa je pogodan za oglašavanje gotovo svakog proizvoda, usluge i brenda.
 • Google Partner
 • Google Street View
 • Google Marketing Platform Certificate
 • Analytics certified partner
 • AdWords qualified individual
 • Analytics qualified individual
 • AdWords qualified professional
 • Google All Stars winners
 • Bing ads Accredited professional
 • MailChimp experts
 • Hura
 • GTM