Da li možemo da AdWords oglase prikazujemo samo na određenoj lokaciji?

Google AdWords oglasi se mogu prikazivati na određenoj lokaciji, kao što su države, gradovi, teritorije, pa i radijus oko neke lokacije. Google to omogućava tako što prati korisničku IP adresu, lokaciju uređaja ili interesovanja koja je korisnik pokazao za određenu lokaciju, npr. pretraživanjem lokacije na pretraživaču ili Google Maps, korišćenjem domena specifičnih za tu lokaciju.

Lokacijsko targetiranje (ili geotargeting) oglasa je jedna od osnovnih strategija sa kojima svoje Google AdWords oglase prikazujemo što relevantnijoj grupi korisnika.

Ipak, iako izgleda poprilično jednostavno, lokacijsko targetiranje nudi mnoge napredne opcije. Za preduzeća i brendove do kojih se može doći pešaka (npr. restorani) ili čija je blizina važna (npr. rabljeni automobili) ili koja vrše dostavu (web shopovi koji dostavljaju samo u određene države), lokacijsko targetiranje je opcija oko koje se mora vrteti cela njihova kampanja.

Lokacijsko targetiranje omogućuje prikaz oglasa što relevantnijoj skupini korisnika.

Koje konkretne prednosti donosi prikazivanje AdWords oglasa samo na određenoj lokaciji?

Sa geotargetingom se budžet ne troši na nerelevantne klikove korisnika koji se nalaze van dostupne lokacije pa se povećavaju šanse da će korisnici koji kliknu na oglas zaistinu moći da kupe i prrime proizvod ili uslugu.

Ako pratite sledeće savete za lokacijsko ciljanje publike, iskoristiićete maksimum svog budžeta i povećati efikasnost celokupne AdWords kampanje:
 
 1. Ciljajte lokacije na kojima se nalaze vaši kupci - ako ste vlasnik web shopa koji dostavlja u samo određenu državu, ciljajte celu državu. Ako ste vlasnik lanca maloprodajnih objekata koji se nalazi u specifičnoj regiji, ciljajte samo tu regiju i izuzmite sve ostale. Ako ste vlasnik teretane u Beogradu, ciljajte samo Beograd pošto se može pretpostaviti da vam članovi ne dolaze iz drugih gradova.
 2. Izuzimanje određenih lokacija je važno isto kao i njihovo ciljanje - npr. ako vaš web shop dostavlja u samo određene države u Europi, ciljajte te države i izuzmite sve ostale.
 3. Saznajte regionalne informacije o svojim kupcima korišćenjem Google Trends-a - sa Google Trends alatom možete da saznate koje regije i lokacije su najviše zainteresovane za vaše proizvode ili usluge. Možete da vidite ko pretražuje određenu ključnu reč prema državi, regiji, gradu...
 4. Uključite regionalne pojmove u svoje ključne reči - npr. ako ste vlasnik teretane u Beogradu, uključite ključnu reč "teretana u Beogradu". Zahvaljujući lokacijskom targetiranju, takođe možete da uključite i ključnu reč kao što je "teretana", pošto će AdWords vaš oglas na generičku ključnu reč pokazati lokalnim korisnicima.
 5. Uključite naziv lokacije u svoj oglas, najbolje u title - takav će se oglas istaći od ostalih ako tekst oglasa odgovara korisničkom upitu - relevantni tekst oglasa će biti boldan.
 6. Omogućite location extensions and call extension proširenja oglasa - olakšajte korisnicima kontakt - location extension omogućava uključivanje adrese u oglas, a call extension prikazuje broj telefona.

Blog meni
Google Ads - zadnji postovi
 • Google Partner
 • Google Street View
 • Google Marketing Platform Certificate
 • Analytics certified partner
 • AdWords qualified individual
 • Analytics qualified individual
 • AdWords qualified professional
 • Google All Stars winners
 • Bing ads Accredited professional
 • MailChimp experts
 • Hura
 • GTM