Arbona koristi kolačiće kako bi vam osigurala personalizovano i kvalitetno iskustvo na stranici, bez prikupljanja vaših ličnih podataka. Prihvatite kolačiće ili pročitajte više informacija.
Zatražite ponudu

Šta je i kako funkcioniše OpenAI ChatGPT?

Objavljeno 20.4.2023. 13:31:41
Šta je i kako funkcioniše OpenAI ChatGPT?
GPT-3 (Generative Pretrained Transformer 3) je najsavremeniji model obrade AI jezika koji je razvio OpenAI - vodeća istraživačka organizacija za veštačku inteligenciju.

U stanju je da generiše tekst sličan čoveku i ima širok spektar aplikacija, uključujući prevod jezika, modeliranje jezika i generisanje teksta za aplikacije kao što su chat botovi. To je jedan od najvećih i najmoćnijih AI modela za obradu jezika do danas, sa 175 milijardi parametara.

Njegova najčešća upotreba do sada je kreiranje ChatGPT - veoma sposobnog chat bota, koji može da kreira tekst i simulira pravi razgovor sa osobom, da prevodi govor i još mnogo toga.


Kako funkcioniše OpenAI ChatGPT?


Pošto je OpenAI ChatGPT jezički model zasnovan na transformatoru, on obrađuje i razume unos prirodnog jezika kroz mehanizme samopažnje. Modeli transformatora su postigli izvanredne rezultate u nizu NLP zadataka, uključujući klasifikaciju teksta, mašinsko prevođenje i jezičko modeliranje.
 
ChatGPT koristi poseban pristup obuci gde prvo uči na velikom skupu podataka da bi razumeo opšte obrasce i strukturu jezika. Ovaj unapred obučeni model se zatim može fino podesiti za specifične zadatke dodavanjem slojeva specifičnih za zadatak na vrhu prethodno obučenog modela.

Za generisanje teksta nalik čoveku, ChatGPT koristi kombinaciju svog prethodno obučenog znanja i unosa koje dobija od korisnika. Prilikom generisanja teksta, model predviđa sledeću reč u nizu na osnovu reči koje dolaze ispred nje. Da bi napravio ova predviđanja i proizveo sadržaj koji je logičan i uverljiv, oslanja se na svoju prethodnu obuku o strukturi i obrascima jezika.
 

Ključne karakteristike OpenAI ChatGPT-a:

 
  • ogromna veličina ChatGPT-a, sa 175 milijardi parametara – omogućavajući niz jezičkih zadataka da se obavljaju sa velikom preciznošću
  • sposobnost da izvede zero-shot učenja - znači da može da obavlja zadatke za koje nije posebno obučen
  • opcije prilagođavanja - ovo uključuje mogućnost kontrole nivoa formalnosti, tona i stila teksta
  • sposobnost učenja u više koraka – znači da može naučiti da izvede novi zadatak sa samo nekoliko primera
  • višejezične mogućnosti: može da razume i generiše tekst na više jezika
  • performanse u realnom vremenu
  • integracija sa drugim alatima i platformama


Da li je alat besplatan?


ChatGPT je besplatan i nastaviće da nudi besplatan pristup ChatGPT-u. Postoji i ChatGPT Pro – plaćena verzija koja nudi dodatne pogodnosti kao što su:
 
  • opšti pristup ChatGPT-u, čak i tokom špica
  • brzo vreme odziva
  • prioritetni pristup novim funkcijama i poboljšanjima

Pro verzija je dostupna i u Srbiji.
 

Koja su ograničenja ChatGPT-a?

 
  • ograničeno znanje o svetu posle 2021.
  • kvalitet odgovora zavisi od kvaliteta uputstava
  • odgovori nisu uvek tačni, pa je potrebno proveriti podatke iz više izvora
  • posebno je programiran da ne proizvodi toksične ili štetne reakcije
  • može da generiše tekst na osnovu obrazaca naučenih u podacima o obuci, ali nema sopstvene ideje ili originalne misli
 

Budućnost Chat GPT-a


Kreatori i programeri u OpenAI konstantno rade na poboljšanju i razvoju ChatGPT i drugih jezičkih modela, kroz istraživanje i razvoj.

Međutim, budućnost jezičkih modela veštačke inteligencije je generalno neizvesna i verovatno će nastaviti da igra sve veću ulogu u raznim oblastima i industrijama, kao što su usluge korisnicima, pronalaženje informacija i generisanje sadržaja.
Arhiva Blog postova