Consent Mode i Enhanced Conversions - Budućnost digitalnog marketinga

Objavljeno 20.3.2024. 13:26:14
Consent Mode i Enhanced Conversions - Budućnost digitalnog marketinga
U digitalnom svetu gde se privatnost korisnika sve više ceni, Google je od 6. marta 2024. uveo dve revolucionarne novosti na Evropskom tržištu - Consent Mode i Enhanced Conversions. Ove karakteristike nude kompanijama mogućnost da usklade svoje online marketinške strategije sa najnovijim zahtevima privatnosti koje su zakonom propisane, a reguliše ih Agencija za zaštitu ličnih podataka. Kako ove tehnologije funkcionišu, šta se sve menja njihovim uvođenjem te kako korisnici stranica imaju koristi od veće transparentnosti i kontrole ćemo objasniti u daljem tekstu. 
 

Šta je Consent Mode?


Google Consent Mode v2 je odgovor Googlea na zahteve EU za zaštitu privatnosti podataka korisnika, a ne samo na jednu specifičnu inicijativu. To je mehanizam koji omogućava web stranicama da čitaju i prilagođavaju Google oznake (tags) na osnovu korisničkih preferencija o saglasnosti, u vezi s oglašavanjem i analitikom.

Da biste implementirali Google Consent Mode v2, morate koristiti banner za pristanak na svojoj web stranici. Ako koristite Google-sertifikovanu platformu za upravljanje pristankom (CMP), banner će automatski ispuniti sve smernice pre roka u martu​​ i on se naplaćuje, no postoji i custom opcija u kojoj vaši developeri implementiraju consent prema regulativama.



Sve web stranice koje koriste oglašavanje ili prate ponašanje korisnika u EU/EEA moraju implementirati Google Consent Mode v2 do 6. marta 2024. kako bi održale pristup personalizaciji oglasa, remarketingu, funkcijama merenja, Customer Match, GA4 Audiences i Lookalike Audiences​​.

Ako ne implementirate Google Consent Mode v2 pre roka u martu, usluge poput Google Analytics 4 i Google Ads neće moći prikupljati podatke o novim korisnicima iz EU ili EEA, što će ozbiljno uticati na efikasnost vaših strategija oglašavanja​​.


Šta su Enhanced Conversions?


Enhanced Conversions je tehnologija koju je Google uveo u maju 2021. kako bi poboljšao merenje konverzija koristeći first-party podatke, kao što su hashirane e-mail adrese korisnika, na siguran način. Ova tehnologija omogućava web stranicama da šalju šifrovane i anonimne podatke o konverziji Googleu, čime se poštuje privatnost korisnika i pridržava strogih propisa o zaštiti podataka​​.

Enhanced Conversions koristi first-party podatke (npr., e-mail adrese, telefonske brojeve, adrese) koje korisnici pružaju tokom konverzije, kao što je kupovina ili popunjavanje forme. Ti podaci se zatim hashiraju i upoređuju sa podacima o prijavljenim korisnicima na Googleu kako bi se poboljšalo prepisivanje konverzija vašim oglasima. Različiti načini implementacije uključuju Google Tag Manager (GTM), Google oznaku (tag) ili Google Ads API​​.

Enhanced Conversions je Googleov odgovor na izazov praćenja konverzija u svetu bez kolačića trećih strana, a implementacija na Google Chromeu će biti 1. jula 2024., dok će ostali web pretraživači to učiniti do kraja godine.  Ovo rešenje omogućava bolje povezivanje konverzija s korisničkim interakcijama s oglasima koristeći podatke koje kompanija već poseduje, kao što su e-mail adrese kupaca, na siguran način.



Da bi web stranice bile u skladu s novim normama i pravilima vezanim za cookie consent, važno je uspostaviti sistem pristanka koji je transparentan, lako razumljiv i omogućava korisnicima jasnu kontrolu nad svojim podacima.
 
  • Važno je jasno obavestiti posetioce o korištenju kolačića na web stranici, uključujući detalje o tome kako i zašto se kolačići koriste.
  • Pružite detaljan popis svih kolačića koji se koriste na web stranici, uključujući ime kolačića, svrhu, trajanje i treće strane koje imaju pristup tim kolačićima.
  • Korisnicima je potrebno omogućiti aktivan odabir kategorija kolačića, umesto da se pretpostavlja njihov pristanak. To znači da kolačići koji nisu nužni za rad web stranice ne smeju biti unapred označeni kao prihvaćeni.
  • Korisnici treba da imaju mogućnost lake promene svoje postavke pristanka u bilo kom trenutku tokom korištenja web stranice. To obično uključuje vidljivu opciju na dnu stranice ili kroz meni postavki.
  • Kolačiće je poželjno razvrstati po kategorijama (npr., nužni, statistički, marketinški), tako da korisnici mogu lako razumeti svrhu svake grupe kolačića i dati pristanak prema svojim preferencijama.
  • Web stranice moraju da vode evidenciju o saglasnosti korisnika, uključujući informacije o tome kada i u kojoj meri je saglasnost data. Ovo je važno za dokazivanje usklađenosti sa propisima.
  • Redovno pregledajte i ažurirajte informacije o kolačićima kako bi osigurali da su sve informacije tačne i ažurirane. Takođe, redovno ažurirajte svoj sistem saglasnosti u skladu sa novim zakonima i najboljim praksama..




Sve navedeno obećava poboljšanje transparentnosti web stranica i kontrole korisnika nad ličnim podacima, u skladu sa propisima koje sprovode organi za zaštitu podataka. Oba, Consent Mode i Enhanced Conversions, predstavljaju Googleov odgovor na izazov praćenja konverzija u svetu bez kolačića trećih strana, označavajući značajan pomak ka bezbednijem okruženju na internetu sa više svesti o privatnosti, što se na prvu može činiti kao izazovna situacija za sve marketing stručnjake, no ukoliko napravite sve korake prema pravilima, nećete imati nikakvih problema sa daljim marketinškim aktivnosti. 
  • Google Partner
  • Google Street View
  • Google Marketing Platform Certificate
  • Analytics certified partner
  • AdWords qualified individual
  • Analytics qualified individual
  • AdWords qualified professional
  • Google All Stars winners
  • Bing ads Accredited professional
  • MailChimp experts
  • Hura
  • GTM