Google core update za mart 2024.: Smanjenje "nekorisnog" sadržaja za 40%

Objavljeno 15.3.2024. 14:24:37
Google core update za mart 2024.: Smanjenje

Google je poznat po svojoj posvećenosti pružanju najrelevantnijih i najkorisnijih informacija korisnicima svoje pretraživačke platforme. U skladu s tom misijom, najavljen je najnoviji core update za mart 2024. koji stavlja snažan naglasak na smanjenje "nekorisnog" sadržaja za čak 40%. Core update dolazi kao odgovor na stalnu borbu protiv niskokvalitetnog, spamskog i manipulativnog sadržaja koji može otežati pronalaženje korisnih informacija na internetu.


Poboljšanja u kvalitetu rangiranja na pretraživaču

Googleovi core updateovi postaju sve učestaliji, a glavna ideja je poboljšanje algoritama za rangiranje. Cilj je jasno postavljen: osigurati da korisnici dobiju najpouzdanije i najkorisnije informacije za svoje upite. Elizabeth Tucker, direktorka proizvoda za pretragu u Googleu, ističe kako su algoritamska poboljšanja usmerena na smanjenje neoriginalnog sadržaja u rezultatima pretrage i promovisanje sadržaja koji istinski doprinosi korisničkom iskustvu.

Kroz kombinaciju novih i poboljšanih algoritama, Google namerava poboljšati sposobnost razlikovanja korisnog sadržaja od onog koji je stvoren primarno za manipulaciju i prevaru preko pretraživača. Ovo bi trebalo dovesti do značajnog smanjenja prisutnosti niskokvalitetnog sadržaja u rezultatima pretrage.

Napredni sistemi rangiranja bolje će razumeti da li web stranice mogu biti korisnije, pružiti bolje korisničko iskustvo ili izgledati kao da su stvorene prvenstveno za pretraživače, a ne za ljude.

Google očekuje da će kombinacija ovog ažuriranja i prethodnih napora kolektivno smanjiti sadržaj niskog kvaliteta i neoriginalan sadržaj u rezultatima pretrage za 40%.


Nova politika protiv spama

Core update takođe uvodi strože politike protiv spama, usmerene na uklanjanje sadržaja najnižeg kvaliteta iz rezultata pretrage. Google poseban fokus stavlja na zloupotrebu automatizacije za generisanje sadržaja velikog opsega, zloupotrebu ugleda stranice i zloupotrebu isteklih domena. Ove mere usmerene su na očuvanje integriteta rezultata pretrage i osiguravanje da korisnici dolaze do sadržaja koji je istinski koristan i pouzdan.


Vremenski okvir i očekivanja

Web stranice imaju dvomesečni rok za usklađivanje sa novom politikom te izmenu i pripremu sadržaja na veb stranicama. Googleova namera je jasna: podići standard kvaliteta sadržaja na internetu i osigurati da korisnici imaju pristup najrelevantnijim i najkorisnijim informacijama.

Google core update za mart 2024. predstavlja značajan korak napred u borbi protiv nekorisnog i niskokvalitetnog sadržaja. Kroz poboljšanja algoritama i strože politike protiv spama, Google nastoji osigurati da njegova pretraživačka platforma ostane pouzdano odredište za korisnike u potrazi za informacijama. Kao korisnici, možemo očekivati poboljšani kvalitet rezultata pretrage, što nam omogućava lakši pristup korisnim i relevantnim informacijama.

Core update takođe šalje jasnu poruku webmasterima i kreatorima sadržaja: vrednost se stavlja na originalnost, korisnost i pouzdanost sadržaja. Kao rezultat, digitalni ekosistem postaje bolje mesto za sve korisnike interneta.
 

  • Google Partner
  • Google Street View
  • Google Marketing Platform Certificate
  • Analytics certified partner
  • AdWords qualified individual
  • Analytics qualified individual
  • AdWords qualified professional
  • Google All Stars winners
  • Bing ads Accredited professional
  • MailChimp experts
  • Hura
  • GTM