Zašto treba da radite SEO?

Objavljeno 15.12.2015. 9:25:11
Zašto treba da radite SEO?
Cilj ovog članka je jeste da razjasni zašto vam je stvarno potreban SEO i koliko vam može pomoći ako optimizujete web stranicu. Ima mnogo istina i zabluda o različitim SEO tehnikama, ali ono što sam ja na osnovu svog iskustva primetio je to da ne postoji nikakva SEO tehnika niti neke posebne vrste SEO optimizacije već postoje pravila kojih se treba pridržavati kako bi se web optimizovao. Svi koji vam govore da postoje tehnike pomoću kojih ćete doći preko noći na bolju poziciju oslanjaju se na svoje neznanje ili laži.
 
Da li vam je SEO potreban?
Naravno da vam je potreban jer će tada Google razumeti sadržaj vaše web stranice, relevantno će utvrditi kvalitet vašeg sadržaja na stranici, i na osnovu toga će vam dodeliti poziciju u pretrazi.
 
Da li SEO može da naškodi vašoj web stranici?
Može, ako je loše izveden ili ako je izveden sa ciljem da na silu pospeši rang web stranice. To može doneti kratkoročne rezultate, ali nakon nekog vremena Google će kazniti vašu web stranicu, pa je neće prikazivati u pretraživanju. Google-u danas gotovo ništa ne može da promakne jer se trudi da što više kontroliše sadržaj tekstova, komentare, backlinkove kao i ostale stvari bitne za pozicioniranje.
 

 
Backlink je URL neke vaše podstranice koja se svidela nekom korisniku ili misli da je korisna pa je postavio taj URL na neki chat, forum ili blog. Kada neko poseti vaš web preko tog linka, Google to detektuje i beleži u svojoj statistici. Što je više takvih backlinkova, biće bolja i pozicija vaše stranice.
Naravno mnogi žele da prevare ovaj sistem pa ih Google kažnjava. Takvi pokušaji prevare oduzimaju mnogo vremena, a na kraju dobijete samo izgubljeno vreme. Na primer, ako ste napisali neki tekst o stomatologiji i implantatima, pa ste taj tekst spamovali svuda po forumima, recimo na forumu gde se raspravlja o zimskim gumama. Realno ni jednu osobu u tom trenutku koji traže savet za gume ne zanimaju stomatološke usluge, pa je vrednost tog linka jednaka nuli, i ako imate puno takvih linkova, verovatno ćete dobiti penal od Google-a.
 

 
Pravilan proces u ovom slučaju bio bi da je korisnik pročitao tekst na vašem webu pa postavio link tog teksta na nekom forumu kako bi pomagao nekome u njegovom problemu. Korisnicima kojima je pomogao tekst možda će ostaviti komentar sa pohvalom ili nekim pitanjem. Takav link je relevantan i kvalitetan backlink, što je više takvih Google će to nagraditi boljom pozicijom.
SEO optimizacija je posao koji zahteva vreme i posao koji se plaća. Ne nasedajte na priče o posebnim metodama optimizovanja jer one ne postoje već samo pravila koja pomažu robotima Google-a da razumeju vaš tekst.

  • Google Partner
  • Google Street View
  • Google Marketing Platform Certificate
  • Analytics certified partner
  • AdWords qualified individual
  • Analytics qualified individual
  • AdWords qualified professional
  • Google All Stars winners
  • Bing ads Accredited professional
  • MailChimp experts
  • Hura
  • GTM