Arbona koristi kolačiće kako bi vam osigurala personalizovano i kvalitetno iskustvo na stranici, bez prikupljanja vaših ličnih podataka. Prihvatite kolačiće ili pročitajte više informacija.
Zatražite ponudu

Web shop prodaja danas - kanali, alati i mogućnosti

Objavljeno 16.7.2020. 9:26:25
Web shop prodaja danas - kanali, alati i mogućnosti
Nalazimo se na polovini godine koju ćemo pamtiti po mnogim nesvakidašnjim situacijama sa kojima se susrećemo. Upravo zbog toga, trendovi u digitalnom marketingu se menjaju sa postojećom situacijom. 

Bile su najave Facebook trendova i ostalih marketinških trendova koji su govorili o tome što nas čeka u postojećoj godini, ali prema situaciji online poslovanje je “eksplodiralo” i zauzelo veliku ulogu u poslovanjima mnogih firmi.  

Ono što je svima jasno je da se novi marketinški kanali otvaraju svakog dana. Najveće mreže, poput Googlea i Facebooka, nastavljaju da smišljaju i nude nove načine dolaska do kupaca i privlačenja sve više novca za oglašavanje.

Imajući to u vidu, a prema napravljenom marketing planu i njegovoj realizaciji vreme je da otkrijemo nekoliko najboljih kanala, taktika i alata koje treba uzeti u obzir prilikom izrade marketinškog plana za online prodaju. Danas se tzv. digitalni krajolik razvija tako brzo da je teško pratiti sve korake. 

#1 Google Ads - oglašavanje putem plaćanja po kliku (PPC)


Oglašavanje putem plaćanja po kliku ili PPC oglašavanje mogu biti jedan od osnovnih elemenata u vašoj marketinškoj strategiji web shopa.

Naravno, postoji nekoliko vrsta PPC oglasa na koje treba obratiti pažnju - plaćene kampanje pretraživanja, prikazivanja i kupovine. One su najrelevantnije za uspeh marketing web shop prodaje. Svaka vrsta PPC oglašavanja može igrati važnu, ali različitu ulogu u vašoj celokupnoj marketinškoj strategiji.

Hajde da ih se prisetimo:
  • Pretraživački oglasi - identifikovalii ste ličnu potrebu i tražite najbolju opciju. Stoga oglasi sa plaćenim pretraživanjem mogu proizvesti visoku stopu konverzije i svakako bi trebali biti uključeni u vašu ukupnu strategiju.
  • Prikazivački oglasi - oni vas obično prate na temelju vaše prošlosti pretraživanja, koja se naziva "preusmeravanje". Prikazivački oglasi mogu korisniku  da se dostave na temelju teme članka ili web sajta koji korisnik gleda. Prikazivački oglasi mogu biti izvrsni za izgradnju svesti o robnoj marki i stvaranje konverzija ako se koristi za ponovno ciljanje kupca, ali uopšteno će stope klikova biti mnogo niže od oglasa za pretraživačku mrežu.

#2 Optimizacija za pretraživače(SEO)


SEO ne sme, niti može da se predvidi. Zapravo se 70-80% Googleovih korisnika fokusira samo na rezultate organskog pretraživanja.

Ali ne brinite, postoji mnoštvo korisnih resursa i alata za testiranje SEO zdravlja vašeg web mesta i praćenje poboljšanja sa vremenom, poput Screaming Frog.

#3 Marketing na društvenim mrežama

Društvene su mreže (i ostaće) područje koje se brzo razvija i koje neprestano menja način na koji ljudi komuniciraju sa brendovima. 

Imamo zadatak razumeti najbolje prakse i provoditi strateške kampanje koje uključuju potencijalne kupce, stvaraju zagovornike branda i na kraju podstaknu reakcije, a nakon toga i konverzije.

Srećom, popularne društvene mreže poput Facebooka i Instagrama neprestano uvode nove funkcije i alate kako bi brendovi učinkovito dosegli ciljanu publiku.

Na primer, uz karakteristike dinamičnih oglasa na Facebooku, preduzeće može čitav prodajni katalog proizvoda prenijeti na Facebook. Zatim će se svaki proizvod zainteresovanim kupcima automatski prikazati sa ažurnim cenama i dostupnošću, što je odličan alat za online poslovanje.

Evo što je važno uzeti u obzir prilikom izrade marketinške kampanje za društvene mreže:

Oglašavanje putem društvenih mreža - svaka popularna društvena mreža ima korisne alate za firme za posluživanje ciljanih reklama potencijalnim kupcima. Većina njih deluje na sličan način kao Googleovi PPC oglasi; stvorite oglas, postavite svoj proračun i platite za svaki klik (ili broj pojavljivanja) koji oglas primi.

Naravno, ima i više od toga. Svaka društvena mreža nudi širok izbor vrsta oglasa, prilagođenih vašim potrebama oglašavanja gde se možete istaknuti kreativnošću. 

Kao što je već spomenuto, društvene mreže neprestano traže nove načine za privlačenje brendova, i što je još važnije, oglašivača na njihove mreže.

Zato su mreže poput Facebooka i Instagrama (posebno) stvorile (prilično) bešavne ekosisteme koji kupcima omogućuju otkrivanje vaših proizvoda bez odlaska sa mreže. Taj postupak pojednostavljuje put kupovine, a posljedično ima povećanje stope konverzije. To će osigurati da se katalog proizvoda web shopa sinhronizuje sa Facebookom i Instagramom i da više kupaca može pronaći željene proizvode i povećati učinkovitost kampanja.

Organski društveni sadržaj - Pre nego što su društvene mreže krenula sa plaćenim oglašavanjem, oni su bili forumi za saradnju sa kupcima i podsticanje kupovine određenih brendova.

Naravno, to nije potpuno nestalo. No u određenoj meri brendovi su gurnuti prema putu plaćenog oglašavanja kako bi postigli najbolje rezultate.

Međutim, nemojte zaboravite na organski društveni sadržaj. On igra važnu ulogu u izgradnji svesti o robnoj marki, a u najmanju ruku, ključno je za održavanje snažnog SEO-a.

Obavezno povežite svoj organski društveni sadržaj sa novim karakteristikama društvenih mreža, poput označavanja proizvoda u Facebook i Instagram postovima. Na taj način nastavit ćete graditi robnu marku potencijalnim kupcima olakšavajući pronalazak i kupovinu vaših proizvoda.

#4 Marketing putem e-maila

Pri izradi sveobuhvatnog plana marketinga online poslovanja, e-mail marketing može igrati vrlo važnu ulogu. 

Sa jedne strane, možda neće privući pažnju novijih i modernijih načina za marketing vašeg poslovanja putem web shopa, ali ako se pravilno napravi, e-mail marketing može da proizvede visok povrat ulaganja.

Kao što je rečeno, nemojte da očekujete da će vam "eksplodirati" put do visokih stopa pretvorbe i povećanih vrednosti naloga. Zauzeti strateški pažljiviji pristup e-mailu na kraju će dati vrlo pozitivne rezultate. Na kraju dana kupci su spremni da čitaju e-mailove koji prožimaju njihove osobne interese. Dakle, proverite da li su vaše e-poruke kontekstualne i privlačne. 

U pravilu pokušajte segmentirati popis za slanje na temelju prethodne istorijei kupovine. Uspostavljene između promocije svojih proizvoda, kampanje newslettera sadrže zaista zanimljiv sadržaj.

Format newslettera razlikuje e-mail marketing od uobičajenih prodajnih kampanja i odličan je način za izgradnju dobrog odnosa sa novim kupcima.

 

#5 Lokalni marketing


Lokalni marketing - takođe poznat kao "marketing temeljen na lokaciji" i "marketing u komšiluku" - proces je optimizacije vašeg weba i internetskog oglašavanja kako bi se pomoglo pokretanju prometovanja i svesnosti u lokalnom području.

Pored toga, ako imate trgovinu ili lokalnu prisutnost, postoje brojne strategije pomoću kojih možete nastaviti rasti. Optimizujte svoju web lokaciju sa ključnim rečima. Obavezno stavite relevantne ključne reči o gradu u kojem se nalazite, kao i svim gradovima ili regijama koje graniče sa njim.

Razvijte specijalne odredišne stranice o svom gradu, kreirajte kolekcije proizvoda kojima ćete prepoznati lokalne firme ili trendove ili čak napraviti kampanje za lokalne događaje sa drugim firmama.

Iako se firme neprekidno kreću sve više i više putem interneta, lokalni marketing i dalje utiče na obilje odluka koje kupci donose. Ako korisnik traži proizvod na mreži, u rezultatima pretraživanja prikazaće se relevantne lokalne prodavnice.

#6 Sadržajni (content) marketing

Sadržajni marketing je kao jednorog u prostoru online poslovanja.

Kada imate visoko testiran i sveobuhvatan marketinški plan sadržaja, gotovo svaki drugi marketinški kanal paralelno postaje uspešniji. To je zato što je sadržaj najbolje sredstvo za distribuciju vašeg proizvoda među publikom. Kroz postove na blogovima, infografiku i videozapise postižete više kupaca na zajedničkom terenu - Internetu.

Kvalitet je uvek bitan, ali sada je jako važno da se pažnja posveti kontekstu i ciljanju. Googleov algoritam pomaže pretraživačima da bolje razumeju prirodni jezik u upitima koje postavljaju korisnici. Google prema tome daje prednost detaljnom, tačnom i aktualnom sadržaju koji je usklađen sa namerama korisnika. 
 

#7 Marketing uticaja

Marketing uticaja je jednostavan.

Potrošači su sve više izloženi reklamama tako da brendovi uključuju različite strategije kako bi privukli kupce. Zato je cilj da brend povežete sa "influenserima" - nekome ko ima veliku podršku i verodostojnost unutar određenog područja.

Kroz to partnerstvo obe će strane stvarati sadržaj koji je namenjen podizanju svesti i pokretanju prodaje. Budući da uticaj već ima pažnju i poverenje svog praćenja, oni su vredan alat u marketinškim alatima.

#8 Affiliate marketing

Affiliate marketing je proces kada trgovac web shopa plaća proviziju na spoljašnjem webu za bilo kakvu prodaju generisanu iz njihovog preporučenog prometa. Prodaja se prati putem partnerskih veza, što se može provesti pomoću različitih partnerskih programa.

Jedna velika stvar o affiliate marketingu za trgovce putem web shopa je da plaćate tek nakon što dođe do prodaje. Trgovci također mogu odabrati vlastiti iznos provizije, s tim da je postotak prodajne cene u rasponu od 5 do 30%.
Arhiva Blog postova