2020. na Facebooku donosi ovih 5 trendova

Objavljeno 6.2.2020. 10:43:21
2020. na Facebooku donosi ovih 5 trendova
Da li ste znali da nešto više od dve trećine oglašivača ističe Facebook kao najdelotvorniju društvenu mrežu? Ako u odnos stavite uloženo i dobijeno, Facebook je najbolji, kažu. 
 
Obožavaoci teorija zavere i oni koji misle kako je Instagram prenzionisao Facebook zaboravljaju da je Facebook kupio Instagram. Isto tako, svaki oglas postavljen kroz Facebook Ads Manager se može prikazivati i na Instagramu. 
 
Jedini dostojan “protivnik” Facebook Adsima su Google Ads-i, to je realna situacija. 
 
Pre nekoliko godina objavom na poslovnoj Facebook stranici ste organski (besplatno), mogli da dođete do vaših pratioca. Danas je to puuuno teže pa možemo reći da samo viralna objava znači “pošten organski reach”, a viralnu objavu je gotovo nemoguće namerno kreirati. Ona se “dogodi slučajno” ako poznajete i koristite sve Facebook trendove i pravila. Isto tako, za viralnu objavu se zvezde moraju da se poklope. 
 
Na zvezde ne možemo uticati, ali možemo pokušati da predvidimo Facebook Ads trendove za 2020. godinu. 
 
Hiljade Facebook kampanja i oglasa koje su iza nas govore nam kako je ovo 5 stvari na koje treba obratiti pažnju u 2020. godini.
 

#1 Borba s cenom oglasa se nastavlja

Facebook oglasi će postati sve skuplji. Ista stvar se dogodila i s Google Adsima, to nije neočekivano. Facebook je takođe samo firma koja posluje na tržištu i želi da naplati šta god može. Nekada u tome mogu i da preteraju, ali to nije tema ovog bloga. 
 
Zašto će Facebook oglasi da postanu skuplji? Opet, stvar je poprilično jednostavna ako poznajemo osnovno pravilo tržišta: ponuda i potražnja. U protekle 3 godine broj Facebook korisnika nije značajno rastao, ali broj oglašivača je. Dakle sve veći broj oglašivača želi prikazati svoje oglase “istom” broju ljudi. “Plati pa se igraj” filozofija je koju ovdje zastupa Facebooku pa ćete morati da platite više ako želite da se baš vaši oglasi prikazuju. 
 
Kako se boriti protiv skupljih Facebook oglasa? Preciznim targetiranjem ciljane publike, prilagođenom kreativom, interaktivnim sadržajem i praćenjem trendova moguće je dobiti jako dobre rezultate, bez obzira na cenu po kliku (CPC). Ako želite da budete sigurni, uporedite trošak dobijanja novog kupca/korisnika i vrednost koju vam on donosi. Verovatno ćete videti kako su Facebook oglasi višestruko isplativi.

#2 Roboti su svuda

Veliki deo budžeta Facebook ulaže u veštačku inteligenciju, upravo kako bi opravdao više cene oglasa i svojim korisnicima ponudio bolji ROI. Nisu svi od ovih robota dostupni na svim Facebook Ads placementima i svim tržištima, ali će verovatno biti.
 
Neki od robota na koje treba obratiti pažnju: 
 
Campaign Budget Optimization (CBO) ili Optimizacija budžeta na nivou kampanje. Facebook kampanje koje koriste ovaj oblik postavljanja budžeta, za razliku od onog postavljenog na razini ad seta, koriste veštačku inteligenciju. Facebook koristi svoj mac hine learning sistem kako bi iz gomile podataka izvukao najbolje i oglašivaču ponudio najniži trošak po akciji (CPA) ili najveći povrat na potrošeno (ROAS). 

 

 
Automatic Placements. Placementi su mjesta na kojima se Facebook oglasi mogu prikazivati. Ako koristite ovog robotića dopuštate Facebooku da, opet koristeći svoje podatke i veštačku inteligenciju, izabere placement koji će doneti najbolje rezultate. Mesta na kojima se Facebook oglas može prikazati su: 
  • Instagram
  • Audience Network
  • Messenger 
  • i sam Facebook
 
Dynamic Formats and Ad Creative. Ovaj inteligentni robot kreira personaliziranu verziju oglasa za svakog korisnika, zavisno od tipa oglasa na koji će najverovatnije reagovati. Ovaj oblik AI-ja moguće je koristiti za Catalog Sales, Traffic i Conversion Facebook kampanje. 
 
Automatic Language Translation. Za odabrane placemente i jezike Facebook robot može automatski prevesti vaš oglas na željeni jezik korisnika. Napomena! Facebook ne jamči kvalitetu automatskog prevoda, pa ćete ih morati ručno pregledati.
 
Multiple Text Optimization. Ova novina još nije u potpunosti uvedena, ali je dostupna nekim korisnicima i prvo će biti dostupna za Traffic, kampanje instalacije aplikacija i Conversion kampanje. Moći ćete da dodate pet različitih opcija za glavni tekst, naslov i opis oglasa, a zatim će Facebook korisnicima prikazati personalizirane kombinacije teksta na koji će najverovatnije reagovati.

#3 Mobile studio proleće

Kako smo pisali u našoj analizi SEO trendova za 2020. godinu, mobile je konačno first. Ta filozofija utiče i na Facebook oglašavanje. Prema istraživanju, 93% prihoda od oglašavanje na Facebooku dolazi sa mobilnog. 
 
Nema puno razlike u izgledu mobile i desktop oglasa, osim onoga što piše iznad vizuala. Na desktop verziji se tako prikazuje nešto više teksta pre See more oznake.  

    

Još jedan must have za mobile oglase je CTA. U istraživanju su testirali različite oblike CTA teksta i oglas bez CTA. Sve ostale postavke su bile jednake. Napravljene su četiri verzije oglasa, a jedina promenjiva varijabla je bio CTA. Testirane su ove 4 opcije: 
  • bez CTA
  • Saznaj više
  • Preuzmi
  • Prijavi se
 
Ovo su rezultati:



Facebook Mobile Studio je super servis i online baza znanja koja omogućava najbrže i najjednostavnije kreiranje mobilnih Facebook oglasa, koristeći samo mobilni. 
 

#4 Facebook priča priče

Story je već dobro poznat format. Popularnost je doževio na Snapchatu pa su ga brzo preuzeli manje-više svi i sada je neizostavan deo gotovo svake digitalne kampanje. 
 


O ovom Facebook formatu verovatno znate jako puno toga pa ćemo izdvojiti samo neke činjenice. Statičan vizual će se prikazivati max 5 sekundi, a max dozvoljena dužina videa je 20 sekundi. Prenosi uživo se brišu kada završe, a reakcije (lajkovi, komentari) su vidljivi samo onom ko objavljuje.
 
Hteli bi da istaknemo važnost ili nevažnost skupo plaćenih story oglasa. Pod skupo plaćene mislimo na studijske verzije story oglasa koji su, od ovih ručno snimljenih, bolji jedino kada za cilj imaju podizanje svesti o brendu. Želimo vas ohrabriti u korišćenju ovog formata. Malo bolji smartphone će vam biti dovoljan. A ni organski rezultati nisu toliko loši. 

#5 Ko je tata-mata za angažman korisnika

Video je tata-mata za angažman korisnika i to će biti i u 2020. godini. 
 
Bitno je napomenuti kako se većina videa pogleda na ekrqnima mobilnih telefona i bez zvuka. Dakle, dodajte titlove na video i optimizujte za mobilne telefone. 
 
Bez obzira na to radi li se o formatu priče, square formatu ili bilo kojem drugom placementu, video se ističe kao najbolji način za povezivanje sa trenutnim i budućim korisnicima. 


Za kraj

Facebook trendovi u 2020. godini će biti i dobri i izazovni. 
 
Izazovna vest je da Facebook očekuje više stručnosti za iste rezultate. Veštine preciznog targetiranja ciljane publike, stvaranje prilagođenih kreativa i interaktivnog sadržaja u 2020. godini dolaze do izražaja više nego ikada pre. 
 
Dobra vest je što Facebook želi da oglašivači budu zadovoljni kako bi mu nastavili da donose prihode. Još jednom u ovom kontekstu spominjemo Mobile Studio, isprobajte ga, gore vam je link. 
 
Ako vam treba pomoć sa oglašavanjem u ovim izazovnim vremenima na, još uvek najprofitabilnijoj, društvenoj mreži, obratite se agenciji za pomoć čiji je kvalitetan rad nagradio sam Facebook.  






 






 
  • Google Partner
  • Google Street View
  • Google Marketing Platform Certificate
  • Analytics certified partner
  • AdWords qualified individual
  • Analytics qualified individual
  • AdWords qualified professional
  • Google All Stars winners
  • Bing ads Accredited professional
  • MailChimp experts
  • Hura
  • GTM