Kako privući nove kupce pomoću content marketinga?

Objavljeno 10.3.2022. 9:10:43
Kako privući nove kupce pomoću content marketinga?
Content marketing je jedan od ključnih aspekata digitalnog marketinga koji usmerava saobraćaj na željene kanale i privlači nove kupce. Ali povećanje saobraćaja je samo jedna od njegovih prednosti - svi, a posebno novi i rastući brendovi, treba da koriste content kako bi došli do novih kupaca, jer on direktno utiče i na svest o brendu, odnosno brand awareness. U nastavku Vam donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da korištenjem content marketinga povećate vidljivost svog brenda i pritom privučete nove kupce.

Za početak, objasnimo osnovne pojmove - content marketing i svest o brendu. 

 
 

Šta je content marketing?


Kao što smo već objasnili u odgovorima na često postavljena pitanja, content marketing podrazumeva konstantno kreiranje i distribuciju relevantnog sadržaja (contenta) na različitim kanalima sa ciljem privlačenja jasno definisane ciljne grupe. Konačna svrha content marketinga je izgradnja odnosa sa kupcima i podsticanje prodaje na indirektan način. Content može postojati u različitim oblicima, među ostalim i kao blog objave, sadržaj na društvenim mrežama, infografike i e-knjige, a može se distribuirati putem web stranica, društvenih mreža i newslettera.

 

Šta je svest o brendu?


Svest o brendu ili brand awareness je nivo upoznatosti kupaca sa brendom, proizvodom ili uslugom. Nivo svesti varira. Ne radi se o crno-belom pokazatelju, već o celom spektru nivoa upoznavanja, odnosno svesti - od potpunog nepoznavanja brenda, do savršenog poznavanja kvaliteta i imidža. Brendovi i proizvodi s većim prosečnim nivoom svesti vrlo će verovatno ostvariti bolje prodajne rezultate. Kada su kupci suočeni s izborom, veća je verovatnost da će odabrati brend ili proizvod za koji su već čuli u odnosu na onaj s kojim se još nisu susreli. Zato je za nove i rastuće brendove vrlo važno da naprave sve što je u njihovoj moći kako bi više ljudi saznalo za njih. Jedan od načina za to je i razvijanje strategije content marketinga, koja će kupcima putem različitih kanala predstaviti brend i sve što stoji iza njega. 

Osim navedenog, ostale prednosti content marketinga za kompanije mogu uključivati i:
  • veći broj pratioca na društvenim mrežama,
  • povećanje saobraćaja web stranice,
  • poboljšanje organskog rangiranja web stranice na pretraživačima i autoriteta domena, 
  • stvaranje bolje povezanosti s kupcima i uticanje na lojalnost. 
 

Tips&tricks za kreiranje učinkovitog contenta  

#1 Preduslovi za stvaranje contenta

Preduslov stvaranja kvalitetnog contenta je poznavanje tržišta i ciljne grupe. Bitno je znati kome se obraćate, koji su potencijalni problemi s kojima se ciljne grupe suočavaju i kako im Vi u tome možete pomoći. Uz to, važno je utvrditi šta Vaš brend čini drugačijim od konkurencije i zašto potencijalni kupci treba da odaberu baš Vas, a ne konkurenta. Sa ovim informacijama na umu, možete krenuti sa kreiranjem contenta. 
 

#2 Balans između informativnog i prodajnog

Nezavisno od oblika i platforme na kojoj se komunicira, važno je pronaći dobar balans između informativnog i prodajnog sadržaja. Svaki oblik content marketinga, bilo da se radi o objavi na Facebooku, blogu ili newsletteru, za ultimativni cilj ima povećanje saobraćaja i prodaje. Ali to ne znači da content treba da bude orijentisan isključivo na direktno opisivanje brenda, proizvoda ili usluge - u tom slučaju on gubi svoju svrhu i pretvara se u klasično oglašavanje. 

Ideja je stvoriti zanimljiv i koristan sadržaj koji će ciljne grupe dobrovoljno “konzumirati”, a za to je potrebno biti upoznat s njihovim potrebama. Stoga je važno prepoznati koje teme povezane sa Vašim poslovanjem zanimaju potencijalne i trenutne kupce. Nezavisno od kanala komunikacije, plasirani sadržaj trebao bi da pruži korisne informacije,kao i indirektno uticati na buđenje potrebe za proizvodom ili uslugom. 
 

#3 Planirajte content temeljem podataka

Uspeh aktivnosti content marketinga zavisi i od podataka koji stoje iza njega. Na primer, nasumičan odabir tema, kao i tekstovi napisanih bez obraćanja pažnje na implementaciju relevantnih ključnih reči imaju manje šanse za ostvarivanje dobrih rezultata i povrat ulaganja.

Neki od alata koji će Vam pomoći u prikupljanju i interpretaciji podataka o korisnicima i uspešnosti sadržaja, ali i prilagođavanju budućih aktivnosti su: 
  • Google Analytics – uvid u uspešnost sadržaja, demografske podatke o korisnicima kao i ponašanje korisnika,
  • Google Search Console – uvid u uspešnost ključnih reči, click-through-rate i pozicioniranje,
  • Keyword Planner – istraživanje ključnih reči, planiranje tema za content
 

#4 Diverzifikujte svoj content 

Za sve kompanije koje tek kreću s content marketingom teško je proceniti koje će platforme doneti najbolje rezultate. Iz tog razloga važno je biti prisutan na više kanala istovremeno, pratiti rezultate i videti koji od njih imaju najveći uticaj na poslovanje.

Putem raznovrsnog sadržaja važno je kontinuirano komunicirati ono što Vaš brend razlikuje od ostalih, a neki od najčešćih kanala za to su:
  • blog objave,
  • objave na društvenim mrežama,
  • infografike i e-knjige, 
  • e-mail kampanje / newsletter-i, plaćeni oglasi.
Vremenom će analitika ukazati na tip sadržaja na koji ciljne grupe najbolje reaguju. Temeljem ovih informacija moći ćete da radite na usavršavanju svoje content strategije, odabiru idealnih komunikacionih kanala za Vašu kompaniju, kao i učestalosti objavljivanja sadržaja, pa tako ostvarivati i sve kvalitetnije rezultate i po pitanju svesti o brendu. 


Podizanje nivoa svesti o brendu nije lak zadatak. Iako mnogi smatraju da je povremeno objavljivanje slike na Facebooku ili Instagramu sasvim dovoljno za veći brand awareness, to nažalost nije tako. Content marketingu potrebno je pristupiti strateški ako se očekuju konkretniji rezultati po pitanju porasta ovog pokazatelja. Redovno objavljivanje, odabir pravih kanala i poruka, implementacija ključnih reči, analiza konkurencije, ali i holistički pristup kojim se povezuju različiti komunikacioni kanali, samo su neke od stvari na koje je potrebno obratiti pažnju prilikom planiranja contenta. Sve ovo zahteva mnogo vremena i vrlo široko poznavanje alata digitalnog marketinga, ali u zbiru može doneti odlične rezultate.

Slobodno nam se obratite za personalni savet kako i Vi možete koristiti content marketing za podizanje nivoa svesti o Vašem brendu, a time i ostvariti bolje prodajne rezultate.
  • Google Partner
  • Google Street View
  • Google Marketing Platform Certificate
  • Analytics certified partner
  • AdWords qualified individual
  • Analytics qualified individual
  • AdWords qualified professional
  • Google All Stars winners
  • Bing ads Accredited professional
  • MailChimp experts
  • Hura
  • GTM