Novost na Facebook-u: šta su Facebook Reels?

Objavljeno 11.4.2022. 10:12:37
Novost na Facebook-u: šta su Facebook Reels?
Značajan pad atraktivnosti i popularnosti Facebook-a među tinejdžerima evidentan je već godinama, zbog čega ova društvena mreža prolazi kroz svojevrsnu krizu identiteta. Kako bi postao zanimljiviji ovoj demografskoj grupi, uveden je (više-manje) novi format sadržaja - Facebook Reels. Opcija je testirana na američkom tržištu tokom 2021, a ove godine je omogućena i ostalim korisnicima širom sveta. 

Facebook Reels su videi u trajanju od maksimalno 30 sekundi, prikazani u vertikalnom formatu. Zvuči Vam poznato? Da, ne radi se o velikoj inovaciji, već o pokušaju približavanja načina funkcionisanja ove, još uvek najpopularnije, društvene mreže generaciji zaluđenoj TikTok-om. Meta je ovo već učinila na Instagramu tokom 2020. uvođenjem Instagram Reels-a, a sada je došlo vreme i za Facebook. 

U nastavku smo pripremili nekoliko ključnih informacija koje će Vam objasniti sve dostupne mogućnosti Facebook Reels-a, nakon kojih se možete upustiti u eksperimentiranje sa ovim relativno novim formatom. 
 

Šta je Facebook Reel i gde se nalazi?

Reels-i su struktuisani vrlo slično TikTok videima - okomiti format, dizajn zaglavl i dostupne opcije lajkovanja, komentarisanja i deljenja su gotovo identične. U prvih nekoliko meseci razlika između Reelsa i TikTok-a bila je u tome što je na TikToku postojala mogućnost svojevrsne “reciklaže” videa drugih korisnika koristeći opcije Duet ili Stitch. Ali iz Facebooka su brzo odgovorili na to sa vrlo sličnom opcijom zvanom Remix, koja je odnedavno dostupna na reels-ima klikom na “...”.  

Pre nego što objasnimo pojedine mogućnosti ovog formata sadržaja, važno je pomenuti kako su Reels-i dostupni samo za korisnike iPhone-a i Android-a. Putem računara trenutno nije moguće kreirati, objavljivati ni pregledati Reels-e, a još uvek nije objavljeno hoće li se to promeniti u budućnosti. 

U mobilnom zaglavlju možete ih pronaći na početnoj stranici aplikacije u delu gde se nalaze priče i sobe, odnosno stories i rooms za one koji imaju aplikaciju na engleskom jeziku. Alternativno, do njih se može doći i klikom na glavni menu u gornjem levom uglu.


Gde se nalaze Facebook Reels?
 
Kako biste pregledali sledeći Reel potrebno je odscroll-ati prema gore, isto kao i na TikToku, a klikom na ime kreatora prikazaće se njegov profil. Tri tačke u donjem desnom uglu otvaraju dodatne opcije - mogućnost čuvanja Reel-a, kopiranje linka, Remix (opcije za stvaranje vlastite verzije videa) i ostalih funkcija poput “prikaži manje ovakvog sadržaja” i prijavljivanja neželjenog sadržaja. Još jedna zanimljivost je i da su Reels-i na Instagramu i Facebook-u integrirani, pa ako pokušate ostaviti komentar na Reeel-u koji je izvorno ss Instagrama, bićete automatski  prebačeni na Instagram aplikaciju. 


Kako napraviti Facebook Reel?

Sada kada smo apsolvirali pregledanje tuđih Reels-a, možemo se baciti na njihovo kreiranje. Krenite klikom na Reel na početnoj stranici aplikacije. Alternativno, Reel se može kreirati i tokom pregledanja drugih Reels-ova, klikom na kreiraj (create) u gornjem desnom uglu videa. Video možete snimiti putem aplikacije, ali i učitati neki od već sačuvanih u galeriji mobilnog klikom na ikonu fotografije u donjem levom uglu.

Pregledavanje Facebook Reelsa i sučelje za kreiranje novog Reela
 
 
Pritiskom na crveno-belo dugme pokreće se snimanje, a više videa moguće je spojiti u jedan Reel pomoću brojnih funkcija koje će staviti Vašu kreativnost na test! Pet opcija je prikazano sa desne strane ekrana: dodaj muziku (audio), brzina (speed), efekti (effects), merač vremena (timer) i green screen. Brzina i merač vremena su prilično jasni i jednostavni za korišćenje, pa ćemo se u nastavku fokusirati na ostale opcije: 
  • Dodaj muziku: postoji nekoliko opcija dodavanja zvuka Vašem prvom Reelu - pretražite muziku po žanrovima i raspoloženjima, pronađite određenu pesmu putem pretrage ili snimite novi sopstveni zvuk. Tokom pregledanja drugih Reel-ova takođe je moguće sačuvati tuđi zvuk, pa ga kasnije iskoristiti prilikom kreiranja svog Reel-a. 
  • Efekti: efekti su zapravo filteri vrlo slični onima koji su dostupni prilikom kreiranja Facebook priča ili snapova na Snapchat-u. Facebook nudi 20-ak predloženih efekata, ali dolaskom do kraja ove list moguće je kliknuti na ikonu lupe, čime se otvara galerija sa nepreglednim brojem dodatnih efekata.  
  • Green Screen: ova opcija služi za zamenjivanje pozadine Vašeg videa nekom od ponuđenih opcija, pa će tako kamera iseći osobu na videu i u pozadinu staviti tropsku plažu, unutrašnjost aviona, svemirski brod ili nešto treće. Drugačija pozadina može se koristiti na svakom od pojedinih segmenata jednog Reel-a. 
Jednom kada ste uskladili sva podešavanja, klikom na nastavi (continue) otvara se novi prozor u kome je moguće pregledati konačni rezultat, napisati kratki opis i dodati hashtag-ove, kao i izabrati podešavanje prikazivanja (javno, samo za prijatelje ili odabrati pojedine osobe kojima se Reel neće prikazati). Još samo klik na podeli Reel (share reel) i to je to, Vaš prvi Reel je objavljen! 



Mogućnosti i dizajn zaglavlja za ovu novu funkcionalnost su vrlo slični onima na TikTok-u, iako Facebook nije prvi koji je “pozajmio” ovu ideju - Snapchat je to već učinio sa Spotlightom, YouTube sa Shortsima, a tu su i već pomenuti Instagram Reels-i. Preostaje da vidimo hoće li široka publika na nivou pojedinaca prihvatiti ovaj novi format i početi masovno kreirati vlastite Reelse ili će se oni primarno koristiti od strane brendova i creators-a, kao što je to najčešći slučaj na drugim platformama. Uprkos pokušajima, nije za očekivati da će Facebook ovim potezom preuzeti korisnike TikToka, ali svakako nije loše da se mreža prilagođava novim trendovima (sa malim zakašnjenjem, doduše).
  • Google Partner
  • Google Street View
  • Google Marketing Platform Certificate
  • Analytics certified partner
  • AdWords qualified individual
  • Analytics qualified individual
  • AdWords qualified professional
  • Google All Stars winners
  • Bing ads Accredited professional
  • MailChimp experts
  • Hura
  • GTM