​​Kako koristiti Google Trends za učinkovitiji digitalni marketing?

Objavljeno 28.2.2022. 12:04:50
​​Kako koristiti Google Trends za učinkovitiji digitalni marketing?
Praćenje trendova ključno je za svaku kompaniju, a posebno za pojedince koji se bave marketingom. Redovno praćenje poteza konkurencije, kao i medija specijalizovanih za industriju u kojoj poslujete, daće Vam dobar uvid u poslednja dešavanja relevantna za posao. Ipak postoji još jedan vrlo jednostavan način za otkrivanje najnovijih aktuelnosti i interesa javnosti -  Google Trends. Ovaj praktičan alat pomoći će Vam da u svakom trenutku znate šta je popularno na internetu. 
 

Zašto bi trebalo da Vas ovo zanima?

Informacije o poslednjim trendovima pretraživanja mogu biti vrlo korisne za planiranje buduće marketinške strategije. Bolje informacije dovode do veće učinkovitosti i boljih rezultata, a to je nešto što je svima u interesu. 
 
U nastavku Vam donosimo više informacija o Google Trends alatu, kao i nekoliko saveta kako ga možete iskoristiti za potrebe digitalnog marketinga. 
 
 

Šta je Google Trends?

Google Trends je alat koji analizira pojmove koje korisnici pretražuju putem Google pretrage pa ih rangira po popularnosti u određenim regijama sveta. Pomoću ovog alata kompanije i oglašivači mogu u realnom vremenu otkriti popularne pojmove na različitim područjima. 
 
Iako je prvotno zamišljen kao alat koji bi trebao da novinarima pomogne da pronađu teme iz željenih područja, pokazao se izuzetno moćnim i u marketingu. Trends kontinuirano analizira šta ljudi pretražuju i tako pruža informacije koje se mogu iskoristiti za planiranje učinkovitijih marketinških aktivnosti. 
 
Google omogućuje prilično preciznu analizu popularnosti pojma, pa ćete tako dobiti indeks popularnosti meren od 0 do 100 za određeno geografsko područje - na nivou sveta, države ili čak i pojedinog okruga. Uz to, relativna popularnost pojma može se analizirati tokom željenog vremenskog perioda - od poslednjeg sata, dana, meseca pa sve do pregleda trendova pretraživanja od 2004. 
 
 

Google Trends za potrebe marketinga

Kvalitetniji content, veći saobraćaj, pametnije planiranje kampanja i bolja raspodela marketinškog budžeta su neke od prednosti koje se mogu ostvariti korištenjem informacija sa Google Trends-a:
 
  • Inspiracija i pronalazak zanimljivih tema


Bez obzira pišete li blogove, planirate objave za društvene mreže ili radite na SEO-u, pronalazak tema koje će biti zanimljive korisnicima uvek je prioritet. Google Trends daće Vam uvid u interese javnosti, što je svakako odlična početna tačka koja Vas može inspirisati za dalji razvoj sadržaja. Naravno, bitno je pomenuti da nisu baš sve popularne teme uvek dobar odabir - odaberite one povezane sa Vašim područjem delatnosti. 
 
Kvalitetan odabir tema svima je u interesu - posetioci web stranica i društvenih mreža dobiće content koji ih zanima, a kompanija će zauzvrat dobiti veći saobraćaj, a time verovatno i veće stope konverzije
 
 
  • Iskorišćavanje potencijala sezonskih trendova


Sezonalnost je obeležje velikog broja industrija. Uzmimo za primer našu najvažniju i verovatno najsezonalniju industriju -  turizam. 
 
Za organizaciju digitalnih marketinških aktivnosti koje će podstaći prodaju, važno je znati interese i navike potencijalnih kupaca. Na primeru turizma, brzim pretraživanjem Google Trendsa iznajmljivači smeštaja mogu saznati kada se kod stanovnika pojedine države budi interes za putovanja i rezervaciju smeštaja. Skladno tome, moguće je saznati najbolje vreme za aktivaciju pojedinih marketinških aktivnosti. 
 
 
  • Optimizovanje marketinškog budžeta


Uvid u popularnost pretraživanja po pojedinim okruzima, omogućuje i bolje targetovanje, što finalno dovodi i do kvalitetnije potrošnje marketinškog budžeta. To znači da ćete više sredstava moći da uložite u uža geografska područja sa većim potencijalom za realizaciju konverzija, pa tako doći do boljih rezultata kampanja. 
 
Ovo vredi i za prethodnu tačku o sezonalnosti - uvidom u specifično vreme u kojem postoji zainteresovanost za neku temu, izbeći ćete nepotrebno ulaganje u vreme kad je interesovanje malo ili ga nema. 
 
 

Primer - Kako Google Trends može pomoći iznajmljivaču smeštaja?

Recimo da je reč o iznajmljivaču luksuznog turističkog smeštaja. Iznajmljivač iz iskustva zna da većina turista dolazi iz Nemačke, pa skladno tome planira i digitalnu kampanju. Ulaganjem u oglašavanje smeštaja na području cele Nemačke tokom cele godine ostvariće se određen broj rezervacija, ipak ovo svakako nije najučinkovitiji mogući način. Ovako dolazi do rasipanja budžeta na velika područja države u kojima nema interesovanja, ali i rasipanje budžeta u vreme kada stanovnici Nemačke ne planiraju putovanje.
 
Brzim pretraživanjem na Google Trends-u iznajmljivač može doći do informacija koje će mu pomoći da spreči neučinkovitu potrošnju budžeta i tako ostvari što veći broj rezervacija. Pretraživanjem pojma villen kroatien dobivamo graf sa prikazom indeksa popularnosti pretraživanja ovog pojma u Nemačkoj tokom proteklih 12 meseci. Iz njega vidimo kako je najveći broj pretraživanja bio krajem januara, tokom juna i krajem jula. 
 



Analizom prikaza interesa pretraživanja ovog pojma po nemačkim regijama vidimo da je daleko najveće interesovanje bilo na području Bavarije. Uz Bavariju, značajno interesovanje postojao je u još samo dve regije, dok ga o ostatku države gotovo uopšte nije ni bilo. 
 

 

Temeljem ovih podataka, iznajmljivač sada zna da može planirati digitalnu kampanju u periodima godine kada postoji najveće interesovanje za njegovo područje delovanja, pa da svoje aktivnosti može primarno fokusirati samo na Bavariju i eventualno još druge dve regije. Na ovaj način drastično je suženo područje i vreme oglašavanja, što će omogućiti veću isplativost ulaganja. 
 
 
Google Trends je u načelu vrlo jednostavan alat koji nekima na prvu može delovati prilično beskorisno. Ipak to je daleko od istine. U samo par klikova pomoći će Vam da saznate krucijalne informacije koje mogu uticati na brojna područja marketinga - od planiranja rasporeda marketinških aktivnosti, targetovanja, do manjih detalja poput planiranja blogova i objava za društvene mreže. Bolje odluke povezane sa ovim područjima finalno će Vas dovesti do veće učinkovitosti kampanja i pametnijeg rasporeda ograničenog budžeta. 
 
Za maksimalnu isplativost ulaganja u digitalni marketing i sprečavanje rasipanja budžeta najbolje se obratiti profesionalcima, koji osim Google Trends-a raspolažu i drugim alatima za detaljniji uvid u ponašanja potrošača. Slobodno nam se javite jer naša iskusna ekipa ima spreman savet za Vašu kompaniju.
  • Google Partner
  • Google Street View
  • Google Marketing Platform Certificate
  • Analytics certified partner
  • AdWords qualified individual
  • Analytics qualified individual
  • AdWords qualified professional
  • Google All Stars winners
  • Bing ads Accredited professional
  • MailChimp experts
  • Hura
  • GTM