Kako biti prvi na Google-u? 10 ključnih koraka za visoko rangiranje

Objavljeno 29.11.2023. 13:23:24
Kako biti prvi na Google-u? 10 ključnih koraka za visoko rangiranje
Biti prvi na Google pretrazi je san mnogih vlasnika web-stranica i marketinških stručnjaka. Visoko rangiranje na Google-u može doneti ogroman promet, vidljivost i poslovne prilike. Ali, postizanje prvog mesta na Google-u za određene ključne reči zahteva strateški pristup i kontinuirani rad. 

U ovom blogu, istražićemo 10 ključnih koraka koje možete preduzeti kako biste povećali svoje šanse da postanete prvi na Google-u.
 

1. Istražite ključne reči

Prvi korak do postizanja visokog rangiranja je istraživanje ključnih reči. Identifikujte ključne reči koje su relevantne za vašu web-stranicu i istražite koliko su konkurentne. Alati, kao što su Google Keyword Planner, mogu vam pomoći u ovom procesu.

U nastavku predstavljamo primer korišćenja Google Keywords Planner-a i ključnu reč “Zlatibor smestaj” i broj pretraga.


2. Optimizujte sadržaj

Kvalitetan sadržaj je ključan za rangiranje na Google-u. Kreirajte informativan, koristan i originalan sadržaj koji je optimizovan za ključne reči. Pazite da koristite relevantne naslove, podnaslove, meta opise i URL-ove.

 

3. Tehnička optimizacija

Tehnička optimizacija vaše web-stranice je takođe važan faktor. Osigurajte da je vaša web-stranica brza i responzivna, optimizujte svoje slike, koristite HTTPS protokol za sigurnost, uverite se da je struktura vaše web-stranice lako razumljiva za pretrage itd.

 

4. Izgradite kvalitetne povratne veze

Povratne veze (backlinks) su veze koje upućuju na vašu web-stranicu iz drugih relevantnih i autoritativnih web-stranica. Kreiranje kvalitetnih povratnih veza može značajno poboljšati rangiranje vaše web-stranice. Pokušajte da ostvarite saradnju s drugim web-stranicama, objavljivanjem gostujućih blogova ili kreiranjem visokokvalitetnog sadržaja koji drugi ljudi žele da podele.
 

5. Optimizujte za lokalno pretraživanje

Ako poslujete na lokalnom nivou, pobrinite se da vaša web-stranica bude optimizovana za lokalno pretraživanje. Navedite svoju adresu, broj telefona i radno vreme na svojoj web-stranici. Registrujte se na Google My Business i ostale relevantne online direktorijume.

 

6. Koristite relevantne meta oznake

Meta oznake poput meta naslova i meta opisa pružaju pretragama informacije o sadržaju vaše web-stranice. Koristite relevantne ključne reči u meta oznakama i pazite da budu privlačne za korisnike kako biste povećali klikove na vašu web-stranicu.

Više o meta oznakama pročitajte u našem drugom blogu: Kako pisati naslove stranica i meta opise za SEO?

 

7. Optimizujte za mobilne uređaje

Budite sigurni da je vaša web-stranica prilagođena za mobilne uređaje. Google sve više vrednuje mobilnu optimizaciju, stoga je važno osigurati da vaša web-stranica bude responzivna, brza i da dobro izgleda na različitim mobilnim uređajima.

8. Aktivirajte se na društvenim mrežama

Društvene mreže mogu pomoći u izgradnji svesti o vašoj web-stranici i privlačenju korisnika. Budite aktivni na relevantnim društvenim mrežama, delite svoj sadržaj i podstičite interakciju s publikom.

 

9. Koristite multimediju

Dodavanje multimedijalnih elemenata poput slika, videa ili infografike može poboljšati korisničko iskustvo i zadržati posetioce na vašoj web-stranici duže vreme. Optimizujte svoju multimediju za brzo učitavanje i upotrebite relevantne oznake i opise.

 

10. Pratite, analizirajte i prilagođavajte

Neprestano pratite svoje rezultate i analizirajte kako se rangirate na Google-u. Koristite alate poput Google Analytics-a kako biste razumeli koje strategije funkcionišu i prilagodite svoj pristup shodno potrebama i promenama u algoritmima pretraga.


Možemo zaključiti da postati prvi na Google-u nije jednostavan zadatak, ali primenom ovih 10 ključnih koraka možete povećati svoje šanse za visoko rangiranje!
 • Google Partner
 • Google Street View
 • Google Marketing Platform Certificate
 • Analytics certified partner
 • AdWords qualified individual
 • Analytics qualified individual
 • AdWords qualified professional
 • Google All Stars winners
 • Bing ads Accredited professional
 • MailChimp experts
 • Hura
 • GTM